latinica  ћирилица
24/09/2014 |  12:03 | Аутор: СРНА

"Јабука": Шуша и Шишић одбацили кривицу

Азиз Шуша и Тарик Шишић изјаснили су се данас пред Судом БиХ да нису криви за ратни злочин почињен против цивилног српског становништва у мјесту Јабука 1992. године, док се преостала двојица оптужених у овом случају нису изјаснила о кривици.

Мухамед Шишић и Емир Драковац нису се изјаснили о оптужбама, јер су њихови браниоци Мухидин Капо и Фахрија Каркин били спријечени да присуствују рочишту.

Најављено је да ће се они о кривици изјаснити сутра у 9.00 часова.

Суд БиХ потврдио је 8. августа оптужницу која Мухамеда и Тарика Шишића, Емира Драковца и Азиза Шушу терети да су координисали и извршили напад 27. августа 1992. године на колону избјеглица српске националности, која се кретала из мјеста Јабука, из правца Горажда према Рогатици, а у коме је убијено и тешко повријеђено више цивила.

Шишић је оптужен као командир Диверзантског вода, а остали као припадници Диверзантског вода такозване Кукавичке чете, која је до краја новембра 1992. дјеловала у оквиру 31. дринске бригаде, а касније у саставу 1. рогатичке бригаде тзв. Армије БиХ.

Оптужница терети Драковца да је крајем 1992. године на подручју општине Фоча починио ратни злочин убиства, мучења и сакаћења сјекиром једног цивила и једног ратног заробљеника.