latinica  ћирилица
24/09/2014 |  11:21 | Аутор: Агенције

Свијет заборавио на Јазиде

Први на удару припадника Исламске државе били су Јазиди. Свjетска јавност се тада веома заинтересовала за њихов случај, али су они брзо испали из центра пажње.
Јазиди - Фото: АП
ЈазидиФото: АП

Десетине хиљада припадника вјерске мањине је напустило своје домове и спас од смрти нашло на планини Синџар, гдје су остали заборављени.

Дуж регије сјеверног Ирака у којој живе Курди, породице Јазида живе у импровизованим избјегличким камповима, полуизграђеним објектима, а они који нису успјели да се домогну крова над главом спас су нашли испод мостова.

За разлику од њих, близу 4.500 људи, од тога 3.000 жена и дјеце Јазида, је остало заробљено у логорима под контролом припадника Исламске државе.

Недавно је објављено да џихадисти зарађују велике количине новца, а већи дио тог прихода остварију трговином људима, углавном женама Јазида.

“Најприје су ме одвели у велику кућу у Мосулу у којој је било много жена. Баракадирали су све прозоре, закључали сва врата и кућу окружили наоружаним терористима. На сваких неколико дана су долазили и скидали нам мараме са глава и бирали која ће бити продата“, истакла је Адла, једна од ријетких жена која је успјела да побегне из руку џихадиста.

Експерт за мањинска питања Кидер Домле истакао је да прикупља информације о локацијама гдје припадници ИД држе затворене Јазиде, а на основу досадашњих сазнања наводи да је ситуација “невјероватна“.

“У Мосулу и Тал Афару је ситуација потпуно алармантна. Међународна заједница не истражује ништа, они не вјерују да је толико јазидских жена киднаповала Исламска држава, не верују да су Јазиди вјерници, не вјерују да Јазиди имају права“, истакао је Домле.

 

Једина представница Јазида у ирачком парламенту Вијан Дакил истакла је да је у њеној кући више од 30 избјеглих рођака, а у покушају допремања помоћи Јазидима на планини Синџар хеликоптер у ком се налазила срушио се и том приликом је она задобила тешке повреде.

“Публицититет би моментално био на Јазидима када би неко од звучнијих имена покушао да помогне. Сјетите се интервенције госпође Обама у акцији избављења ученица које је заробио Боко Харам у Нигерији. Ипак, ми смо мањина, немамо могућност лобирања и нико не стоји иза нас“, истакла је Дакил.