latinica  ћирилица
24/09/2014 |  11:18 | Аутор: Агенције

Готово 50.000 потписа за промјене у Динаму

Бивши капетани загребачког Динама, уједињени у иницијативу "За наш Динамо", представили су у уторак резултате петиције покренуте како би се Динамо отворио свим члановима те вратили навијачи на максимирски стадион, а коју је својим потписом подржало 48.798 људи.

Већина потписа прикупљена је у Загребу, али велик број стигао је и из бројних "плавих" удружења из других дијелова Хрватске те Босне и Херцеговине, пише у саопштењу за јавност иницијативе "За наш Динамо".

Један од бивших Динамових капетана и бивши хрватски репрезентативац Дарио Шимић истакао је како је све искрено изненадило да је толико људи одлучило ставити своје име и презиме за промјене у Динаму.

Ради се о већој бројки но што је Динамо имао чланова славне 1982. године.

Да навијачи одлучују о будућности

"Сви смо ми одрасли уз приче о тадашњем Динаму, клубу који је живио за навијаче и од навијача. Нисмо знали што очекивати кад смо започели с овом иницијативом, постоји ли међу 'плавим пуком' још та увијек безгранична љубав за нашим клубом. Но, успјели смо доказати и себи и другим да је Динамо још увијек жив, да Динамо има навијаче који га воле и да те навијаче треба пустити да одлучују о будућности клуба", нагласио је Шимић, како преноси Хина.

Велики број потписа коментарисао је и Игор Бишћан, који је учествовао у неким од највећих модерних европских успјеха плавог клуба, притом нагласивши да се за вријеме потписивања петиције поновно осјећао поносно што је Динамовац.

"Нас су у спортским успјесима водиле пуне трибине, које увијек мотивишу на додатни ангажман. Европски проблем данашњег Динама није слаба лига, него празне трибине и лоша атмосфера. Кад смо кренули с петицијом, хтјели смо провјерити живи ли Динамо још уопште - међутим, људи су реаговали скроз позитивно и страствено", рекао је Бишћан.

Силвио Марић, играч којег су навијачи обожавали за вријеме играња у Динаму, нагласио је како је сад вријеме да институције осигурају да се у Динаму одрже демократски избори.

Прошао рок за расписивање избора

"Ми смо овом петицијом доказали да Динамо итекако занима грађане, а ако неко има храбрости занемарити готово 50.000 грађана ове земље који су својим потписом затражили нешто. Не бих му био у кожи кад сљедећи пут на изборима буде тражио њихову потпору", изјавио је Марић.

Томо Шокота, чији је гол за "модре" у Лиги шампиона Европска фудбалска федерација уврстила међу 100 најљепших у деценији, подсјетио на чињеницу како је прошао рок који је другостепено и коначно рјешење Спортске инспекције дало за расписивање избора у Динаму.

"Од свих нас се очекује да поштујемо законе ове земље, тако и од Динама. Уосталом, повратак навијача на стадион је примарни интерес садашњег вођства клуба. Ваљда је и њима данас јасно да публику не могу привући без отварања клуба и омогућавања свим члановима да бирају вођство на клупским изборима, као што то чине бројни европски великани. Само на тај начин вратиће се навијачи, те дух Максимира каквог Загрепчани памте", закључио је Шокота.