latinica  ћирилица
24/09/2014 |  10:54 | Аутор: ТАНЈУГ

Јапан проширио санкције Русији

Влада Јапана је проширила санкције Русији у вези са ситуацијом у Украјини, рекао је данас на конференцији за новинаре генерални секретар владе Есихиде Суга.

Нови пакет санкција садржи ограничење операција хартијама од вриједности неких руских банака, чији списак није наведен, као и ограничење извоза оружја у Русију, пренио је Итар тас.

Јапан је раније у марту суспендовао консултације са Русијом о визним олакшицама и одложио на неодређено вријеме почетак преговора о могућем закључењу три уговора - о инвестиционој сарадњи, о сарадњи у истраживању свемира и спречавању опасних војних активности.

У априлу је објављено да Јапан привремено неће издавати визе за 23 лица руске државне и јавне структуре, а у августу је донијета одлука о замрзавању имовнине 40 лица повезаних са Кримом, Доњецком и Луганском, као и двије кримске компаније.

Те мјере су, како су признали и сами јапански званичници, углавном симболичне и уведене су да се покаже солидарност са акцијама САД и Европске уније. Конкретно, Токио је до сада избјегавао било какве мјере које би утицале на економске односе са Русијом, наводи Итар тас.

МОСКВУ РАЗОЧАРАЛЕ САНКЦИЈЕ

Руско Министарство спољних послова саопштило је данас да је разочарано новим санкцијама које је Русији увео Јапан, с оцјеном да тај потез "није пријатељски".

"Посматрамо овај потез, који није пријатељски, као нови доказ неспособности јапанске стране да води самосталну спољну политику", наводи се у саопштењу.