latinica  ћирилица
24/09/2014 |  10:42 | Аутор: Независне

И Ливерпул под истрагом УЕФА

УЕФА је због кршења финансијског фер - плеја казнила већ неколико клубова, а сада је на тапету Ливерпул, који би могао да остане без дијела финансијског колача који му припада на основу учешћа у Лиги шампиона.

На прољеће је награбусило девет клубова, међу којима су се по количини инвестиција истицали Манчестер сити, Пари Сен Жермен и Зенит, а сада је ред да данак за раскалашно трошење новца плате још неки непослушни клубови који се нису повиновали правилима УЕФА.

Као што је речено, кажњен би могао да буде Ливерпул јер је, наводно, пребацио границу УЕФА, која од нових учесника Лиге шампиона тражи финансијске књиге за двије сезоне које су претходиле оној у којој изборе пласман у европску елиту. У њима не смије бити трошкова већих од 45 милиона евра по сезони. Пошто су на "Енфилду" током сезона 2011/2012. и 2012/2013. "спискали" око 115 милиона евра европска кућа фудбала је привремено стопирала исплате које би на рачун Ливерпула требало да легну због пласмана у Лигу шампиона.

У питању и није посебно значајна сума имајући у виду цифре с којима се барата у Енглеској, засад свега 8,7 милиона евра, које би по плану учесницима групне фазе Лиге шампиона требало да се исплате сљедећег мјесеца. У случају Ливерпула, то се неће десити док се истрага о његовом пословању не оконча. Пресуда би могла да буде и ослобађајућа ако Ливерпул успије да докаже да је већину тог новца потрошио на инфраструктуралне пројекте или омладинску школу. Такви трошкови не подлијежу УЕФА правилу о финансијском фер - плеју.

Овај пут на мети је и Монако, који је пословао са скоро истим минусом као и Ливерпул. Продаје Хамеса Родригеза Реал Мадриду и позајмица Радамела Фалкаа Манчестер јунајтеду још нису обрачунате. Ливерпулу није обрачуната продаја Луиса Суареза Барселони, али те паре су већ потрошене на овољетна појачања. Клубови ће моћи да се пред УЕФА оправдају и тако што ће до детаља образложити пројектовану зараду за наредни период којом би морали да покрију минус.

За неколико мјесеци услиједиће нова ревизија за све учеснике европских такмичења. Граница ће и тада бити 45 милиона евра, али ће бити урачунати и трошкови за сезону 2013/2014, што ће клубовима који су много трошили ове сезоне додатно отежати да докажу да иду у "правом смјеру". А тада ће на талону бити и више новца од награда.