latinica  ћирилица
24/09/2014 |  08:50 | Аутор: Би-би-си

Пекинг најавио смањење емисије угљеника

Кина је први пут најавила одлучну акцију у вези са климатским промјенама обећањем на самиту УН у Њујорку да ће смањити емисије угљеника до 2020. године.

Кинеска емисија угљеника, највећа на свијету, ускоро ће достићи врхунац, рекао је потпредсједник Владе Кине Жанг Гаоли, и додао, да ће Пекинг покушати да заустави даље загађење.

- Као одговорна велика земља Кина ће уложити додатне напоре у вези са климатским промјенама и преузети међународну одговорност у складу са својим националним условима и капацитетима - изјавио је Жанг.

Амерички предсједник Барак Обама рекао је да се климатске промјене догађају брже него што се улажу напори у њихово ублажавање, додајући да САД и Кина имају одговорност да предводе друге земље у тим напорима.

Циљ самита, коме је домаћин био генерални секретар УН Бан Ки Мун, је да охрабри 120 земаља чланица да потпишу свеобухватан споразум о климатским промјенама у Паризу наредне године.

Затварајући самит, Бан је рекао да никада до сада није видио толико много лидера окупљених са циљем преузимања мјера против климатских промјена.