latinica  ћирилица
24/09/2014 |  08:42 | Аутор: РТРС

Тркуља: Идемо борбено, корак по корак

Наредног викенда почиње Свјетско првенсто у кошарци за жене.

Селекција Србије у посљедњој одиграној припремној утакмици савладала је селекцију Мозамбика. Тим менаџер кошаркашица Србије, Јадранка Тркуља, изјавила је за РТРС како су припремне утакмице договаране како би се играчице што боље упознале са екипама које долазе са различитих конитнената.

"Утакмица са Мозамбиком најбоље нам приближава утакмицу која нам је најбитнија на првенству, а то је утакмица са Анголом, која нас очекује одмах на старту првенства. Одиграли смо и утакмицу са Анголом на турниру у Шпанији. Mеђутим, не можемо да будемо сигурни да све изгледа онако како ће бити на Свјетском првенству. Играли су без неколико играчица, а тактике се на припремним турнирима не приказују до краја".

Чини се да су ове године припреме трајале краће него пред Европско првенство у Француској када је Србија била четврта, али је одиграно више утакмица него пред Француску.

"Европски шампионат је нешто што је приближније, у смислу тактике и врсте игре коју играмо и ми овдје у Србији и наше играчице по Европи. На Свјетском првенству сусрешћемо се с екипама из разних држава, као на примјер Јапана, Кореје, Кине, афричких држава, гдје су поптуно другачији системи рада и начини игре, тако да су у овом тренутку припремне утакмице за Свјетско првенство значајне јер је то за нас нешто ново."

 

 

Србија у групи игра са селекцијама са три различита континента.

"Јесте. Ту су Англола, која је првак Африке, затим Америка, која је фаворит, и Кина. Све доста јаке селекције".

Селекторка Марина Маљковић има континуитет рада у репрезентацији. Србија на Свјетском првенству наступа у нешто измијењеном саставу, неке искусније играчице су отишле. Каква су ваша очекивања на шампионату свијета?

"О очекивањима не можемо да говоримо. Реално не требамо очекивати неки велики резултат, али сваки противник који буде потцијенио нашу репрезентацију имаће великих проблема. Ми ћемо дати све од себе и највише што се може у овом тренутку, борбеност прије свега. Нама ово Свјетско првенство много значи, у смислу да изађемо на свјетску сцену али нам је такође значајно као једна припрема за сљедеће Европско првентво, одакле пласман води на Олимпијске игре".

Селекторка Маљковић је изјавила како је сам пласман на Свјетско првенство велики успјех и према информацијама које долазе у медије никада није говорила о великим амбицијама.

"Наравно, ми се носимо мишљу како треба да идемо корак по корак и само тако ћемо и да наступамо на такмичењима која нас очекују, и на овом Свјетском и на сљедећем Европском првенству. Ићи ћемо корак по корак, па како нам се отвори. Оно што нас највише краси јесте борбеност коју ћемо у сваком тренутку да пружимо и увијек ћемо бити најспремнији у том тренутку када је такмичење у току. Остале ствари не можемо да предвиђамо, нити можемо да очекујемо неки резултат, све зависи од тога како нам се отвори".

Кошаркаши су освојили сребрну медаљу на Свјетском првенству. Да ли вас тај резултат инспирише или вам ствара притисак?

"Свакако да инспирише. То су велики догађаји, нешто што носи и даје додатну енергију. Притисак у овом тренутку не осјећамо. Мислим да је јавност упућена у ситуацију и у наш квалитет. Борбеност која нас краси може другима да поремети доста тога, али исто тако морамо бити реални. Ми смо репрезентација која нема класичне центре, која има недостатака на разним позицијама, тако да не волимо да говоримо о било каквом резултату нити да обећавамо било шта прије него што ступимо на сцену".

Репрезентативка Србије, Саша Чађо, долази са ових простора. Колико је спремна за Свјетско првенство?

"Саша Чађо, као и све остале играчице у фази је разигравања. Очекујемо од ње велики допринос. Она је значајан дио ове репрезентације, тако да се надам да ћемо сви бити поносни. Њен квалитет ставља је на њено мјесто у репрезентацији и нема сумње да ће она то оправдати."

 

 

Телевизија Републике Српске, откупила је право првенства Свјетског првенства за кошаркашице. Надамо се да вам доносимо позитиван импулс и да ћете проћи што даље.

"Хвала вам пуно. Много нам значи подршка медија. Имали смо прошле године подршку из комплетне Републике Српске. Стално смо били у контактима, захваљујемо се на томе и позивамо вас да нас и даље бодрите".