latinica  ћирилица
24/09/2014 |  07:57 | Аутор: Агенције

Токио улаже протест Москви

Јапан ће да уложи протест Русији због посјете Сергеја Иванова, шефа кабинета руског предсједника Владимира Путина, спорном ланцу острва, али неће бити промјена у политици Токија у вези с наставком дијалога с Москвом, рекао је портпарол јапанске Владе Јошихида Суга.

Суга је ово рекао након што је Иванов посјетио једно од спорних острва, која се у Јапану зову Сјеверна територија, а Јужни Курили у Русији.

"Оваква посјета једног високог званичника руске Владе у супротности је са ставом Јапана у вези са Сјеверним Територијама. Она вријеђа осјећања јапанског народа", рекао је Суга на конференцији за новинаре.

Суга је, међутим, додао да ова посјета неће утицати на споразум двије земље о одржавању билатералног дијалога, који су постигли Путин и јапански премијер Шинзо Абе протеклог викенда.

Совјетски војници заузели су ова острва након Другог свјетског рата.

Курилска острва су вулкански архипелаг у руској Сахалинској области. Простиру се дужином од 1.300 километара од јапанског острва Хокаидо до полуострва Камчатка, раздвајајући Охотско море од сјеверозападног Пацифика.