latinica  ћирилица
20/09/2014 |  09:24 | Аутор: РТС

Дачић: Циљ штедње одржив буџет

Главна вијест јесте смањење плата и пензија, али циљ тога је да се повећа привредна активност и да се створи одржив буџет, како бисмо избјегли аргентински сценарио, рекао је за РТС први потпредсједник Владе Ивица Дачић. Цијела Влада је јединствена о предложеним мјерама штедње, каже Дачић.

Шеф дипломатије Ивица Дачић рекао је да су лидери коалиције окупљене око СПС-а разговарали са премијером Александром Вучићем о свим модалитетима штедње и да су исцрпљене све могућности.

"Ми морамо да знамо шта желимо у наредном периоду. Ако бисмо гледали само ову мјеру, то је недовољно да видимо цјелину. Желимо да Србија учини велике искораке напријед, јер мали искораци нису довољни", навео је Дачић гостујући у Дневнику РТС-а.

Према његовим ријечима, нико не може да каже да су плате и пензије високе, већ је БДП низак.

Дачић је нагласио да је проблем што троши више него што буџет може да поднесе.

"Циљ ових мјера није смањивање плата и пензија, већ је циљ већи БДП, а то значи да грађани имају већи годишњи просјек по глави становника", истакао је Дачић.

Министар је рекао да су двије најважније ствари које су урађене искорак ка европским интеграцијама, чему су посебно допринијели разговори са Приштином.

Говорећи о отпуштању вишка радника у јавном сектору, Дачић је рекао да ту нема много механизама и да Влада одлучује систематизацијом колико има мјеста.

"Сигуран сам да ће у јавним предузећима морати да се направи анализа. Свако ко не одговара, ако се не за шта ради, ако је терет и вишак, онда не треба да ради", навео је Дачић.

Министар је рекао да, иако се дошло до суме од 750.000 људи који раде у јавном сектору, нема прецизних података колико ће бити отпуштено.

Србија се од 2005. године задужила за 12, 13 милијарди. "Гдје су те паре, гдје су потрошене", запитао се Дачић и констатовао да тај новац није уложен у привреду.

"Циљ је да више производимо. Ово нису Вучићеве мјере, ово су мјере Владе Србије, сви сносимо одговорност", навео је први потпредсједник Владе.

Дачић је рекао да са представником Европског парламента Едуардом Куканом, који борави у посјети Србији, није разговарао о Резолуцији Европског парламента којом се захтијева обустављање изградње гасовода "Јужни ток" и истакао да то тијело нема извршна овлашћења.

"Кукан је предсједник Комисије Европског парламента за спровођење Споразума о стабилизацији и придруживању и нисмо разговарали о томе", рекао је Дачић.

Први потпредсједник Владе истакао је да је "Јужни ток" пројекат од националног и државног значаја.

Европски парламент је на пленарној сједници у Стразбуру усвојио резолуцију у којој се захтијевају оштрије санкције према Русији и обустављање изградње гасовода "Јужни ток".