latinica  ћирилица
19/09/2014 |  14:46 | Аутор: СРНА

Мајкић: Манивал је био недовољно информисан

Предсједавајућа Заједничке комисије за одбрану и безбједност парламента БиХ Душанка Мајкић изјавила је данас да Комитет Савјета Европе за спречавање прања новца и финансирања терористичких активности /Манивал/ није ставио БиХ на "сиву листу" након што је упознат о правом стању ствари.
 - Фото: СРНА
Фото: СРНА

"Влада Републике Српске обавијестила је Манивал о правом стању у овој области из чега је видљиво да Српска има изграђене све правне механизме у свом Кривичном закону у вези са спречавањем прања новца и финансирања терористичких активности", рекла је Мајкићева.

Она је подсјетила да је БиХ усвајањем закона о спречавању прања новца и финансирању терористичких активности испунила кључну обавезу и претпоставку за напредовање у овој области.

"Манивал је био недовољно информисан, јер га је обавјештавала бивша нерегуларна и нелегитимна делегација која је присуствовала и овоседмичном засједању Комитета. Све вријеме радила је на томе да БиХ дође на `црну листу` због неусвајања измјена Кривичног закона БиХ, којим би се надлежност за поступање у овој области пренијела са Републике Српске на БиХ", истакла је Мајкићева.

Према њеним ријечима, након што је Република Српска успјела да обавијести Манивал о правом стању ствари, на реду је да Федерација БиХ /ФБиХ/ у свом кривичном закону уреди ову област.

"Република Српска је завршила свој посао, има све правне механизме и већ прве резултате у области кривичне одговорности за прање новца и финансирање терористичких активности. Преостало је да ФБиХ уради свој посао и да се заврши именовање нових људи у који представљају БиХ у Манивалу. Тиме би испунили све обавезе у вези са спречавањем прања новца и финансирања терористичких активности", закључила је Мајкићева.

Она је подсјетила да постоји приједлог за лица која би била у саставу делегације БиХ при Манивалу, али да овај приједлог још није потврђен, јер су на нивоу БиХ тренутно у блокади сва именовања, па и ово.