latinica  ћирилица
17/09/2014 |  20:09 | Аутор: РТРС

Шкотска уочи гласања

Посљедњег дана кампање за референдум у Шкотској, према анкетама, изједначени су присталице и противници независности.

Могло би одлучити 8 одсто неопредијељених. Ако се не рачунају бирачи који се још нису изјаснили, поборници останка Шкотске у Уједињеном краљевству воде са 4 одсто.

"Да" или "не" - двије кратке ријечи подијелиле су Шкотску и бројне породице. Власник кафеа у Единбургу сматра да је требало кренути самосталним путем још 80-тих година прошлог вијека.

- Шкотска је чекала деценијама. Ово је златна прилика. Можемо и треба да ово урадимо сада - рекао је Филип Бартолмев из Единбурга.

Сара Бартолмев, међутим, мисли да Шкотска не треба да иде ка независности, јер ово није прави тренутак. "Можда би за деценију или двије било право вријеме", каже Сара.

Главна тема разговора о независности је економија и резерве нафте у Сјеверном мору, иако је удио извоза нафте у укупној привредној активности мањи од извоза хране, пића, финансија, трговине на мало и других услуга. Ипак, резерве којима располаже Британија припадају Шкотској која, за разлику од многољудне Енглеске са више од 53 милиона становника, има свега 5,5 милиона.

Шкотско- аустралијски брачни пар у граду Монтросу, који традиционално подржава независност, је међу 40 одсто подијељених породица.

Венди Шепард каже да ће гласати против. "Мислим да нам не треба та промјена одласка у независност, била би задовољна са максималним преносом овлаштења", каже Венди.

Присталице и противници независности воде "мртву трку" - говоре посљедње анкете. Интересовање за гласање је огромно, што потврђује регистрација 97 одсто бирачког тијела. Након двије године кампање, породице, пријатељи и колеге на послу надају се да ће након одласка на биралишта, барем одахнути од разговора о политици.