latinica  ћирилица
17/09/2014 |  19:43 | Аутор: ТАНЈУГ

Израел: Арамејци добили већа права

Израелски министар унутрашњих послова Гидеон Сар потписао је данас наредбу да се Арамејци признају као посебна мањина у регистру становника Израела.

Ова одлука је заснована на три професионална мишљења да та мањина испуњава услове за званично признање, укључујући историјско насљеђе, религију, културу, поријекло и заједнички језик.

То ће омогућити да се око 200 хришћанских породица, које се идентификују с тим древним народом, региструју као Арамејци, а не као Арапи.

Посланик Јаир Левин, који је био једна од главних покретичких снага за признање арамејске мањине, најавио је да ће промовисати серију мјера како би се направила разлика између хришћана у Израелу и муслимана да би се продубило учешће хришћанске популације у израелском друштву и охрабрило да се регрутује у израелску војску.

Израелски посланик Арапин Ахмед Тиби је критиковао одлуку министра, означивши је покушајем да се подијели арапска мањина у Израелу како би се њоме лакше владало.

Леви је, међутим, бранио одлуку, тврдећи да има много група које се боре за признање и да муслиманско освајање од прије више стотина година" не чини од нас Арапе", како је рекао.

Неки Арамејци су служили у израелској војсци и активно промовишу арамејску културу. Израелски медији наводе да је одлука о признању те мањине донијета након више захтева појединаца. Удружење хришћана Арамејаца изразило је захвалност за овај потез, додавши да ће Израел имати велике користи.

У Израелу живи око 120.000 хришћана и многи у хришћанској заједници себе сматрају Арамејцима. Арамејски језик спада у семитске и увелико је коришћен у вријеме римског освајања Свете земље и вјерује се да је био језик којим је говорио Исус Христ.