latinica  ћирилица
17/09/2014 |  16:51 | Аутор: РТРС

БЛ: Постројење за пречишћавање отпадних вода

На регионалној депонији у бањалучком насељу Рамићи данас је пуштено у рад постројење за пречишћавање отпадних вода, пројекат вриједан око 550.000 евра, који је финансиран грант средствима ИПА фонда.
Регионална депонији у Рамићима гдје је пуштено у рад постројење за пречишћавање отпадних вода. - Фото: СРНА
Регионална депонији у Рамићима гдје је пуштено у рад постројење за пречишћавање отпадних вода.Фото: СРНА

Постројење су пустили у рад министарка за просторно уређење, грађевинарство и екологију Сребренка Голић, градоначелник Бањалуке Слободан Гаврановић и директор предузећа "Деп-от" Ново Грујић.

Голићева је истакла да ово постројење представља најсавременију опрему на подручју БиХ, те подсјетила да је од 2004. године, када је почела изградња депоније у Рамићима, утрошено шест милиона евра и да је преостало још око два милиона евра да би се овај пројекат завршио.

"Овим уређајем отприлике се пречисти од 70 до 75 одсто отпадних вода до степена чистоће да се може испустити у површинске воде, а лиценцирани стручњаци и произвођачи опреме тврде да је ефикасност уређаја 99,99 одсто, што ћемо контролним механизмима и утврдити", рекла је Голићева.

Она је подсјетила да комунални отпад на депонији Рамићи одлаже осам општина, истичући да је сљедећи корак на депонији изградња рециклажног центра.

"Отпад је сировина, а предузећа која врше раздвајање и рециклажу отпада су врло профитабилна у цијелом окружењу. Да би тај пројекат заживио на самој депонији морамо радити на свијести грађана, а у општинама гдје се прикупља отпад треба развијати свијест о раздвајању свих врста отпада", рекла је Голићева.

Гаврановић је истакао значај постројења за прочишћавање процједних вода, наводећи да су се овим пројектом водотоци заштитили од подземних вода и свих штета које оне могу да нанесу. Рекао је да град, као већински власник предузећа "Деп-от", размишља да направи рециклажни центар, да би се капацитет депоније смањио и да би се одлагало само оно смеће које се у економском смислу може искористити. Према његовим ријечима, разматрана је и могућност изградње спалионице, попут оне у Милану, да би се на тај начин ријешило питање и електричне енергије, али и топлотне енергије за град Бањалуку.

Грујић је рекао да су пуштањем у рад овог постројења испуњени сви параметри за испуштање отпадних вода у површинске водотокове, а који су дефинисани еколошком дозволом. Он је истакао да је постројење за пречишћавање намијењено за пречишћавање отпадних вода које настају на депонији. Грујић је позвао становништво које има земљиште поред депоније да искористи пречишћену воду и изгради један рибњак, у којем би се могао гајити шаран.