latinica  ћирилица
17/09/2014 |  10:59 | Аутор: sportske.net

Ко највише плаћа у Примери?

Шпанска "Марка" објавила колико клубови Примере издвајају за плате фудбалера. Барселона је на врху, дно припада Еибару, Елћеу и Алмерији.

Полемика у Шпанији траје, клубови грцају у дуговима, а опет велики новац се издваја за плате фудбалера.

Барселона и Реал не брину, њихови приходи су такви да себи ово могу да дозволе. Барселона је прва, за плате издваја око 350 милиона евра годишње, двадесетак више од Реала.

Трећи је шампион Атлетико чији је платни фонд око 105 милиона, дефинитивно новцем не можеш баш увијек да купиш успјех, што је показао прошли шампионат. Али, сада листа показује ко ће се борити за горњу половину табеле, Севиља и Валенсија плаћају играче укупно нешто мање од 80 милиона, готово дупло више од рецимо седмопласираног Виљареала.

 

 

Билбао је испред "Подморнице", њихови играчи укупно инкасирају 50 милиона евра годишње.

Барселона издваја 20 пута више од клубова са дна, обично се вјерује да новајлија Еибар плаћа најмање, међутим, на самом дну је Алмерија са 11.7 милиона, изнад су Елће и Еибар.

Ту су Кордоба, Ла Коруња и наравно Рајо, који ипак има нешто бољу екипу ове сезоне, тачније довео је, иако као слободне, познатије фудбалере па мора више и да их плати.

У питању су иначе бруто суме, дакле са порезом, па износи у мањим клубовима нису велики како би неко помислио, рецимо просјечна плата у клубовима као што је Леванте је око 300 000 евра или чак и мање...

За наше услове много, када се упореди са Енглеском, јасно је да у Шпанији нема пуно новца, ван водећих клубова...