latinica  ћирилица
17/09/2014 |  09:53 | Аутор: СРНА

Водени талас у Копривничко - крижевачкој жупанији

Ситуација у поплављеним подручјима у Хрватској и даље је тешка, водостај Драве је пао, док ниво ријеке Муре стагнира, а током дана водени талас требало би да прође Копривничко - крижевачку жупанију.

Водени талас ријеке Муре спојио се са Дравом, па је у девет општина Копривничко - крижевачке жупаније проглашена општа опасност и све је спремно за евакуацију, а ситуација је јутрос боља, јављају хрватски медији.

Врх воденог таласа Саве прошао је Сисак, а врх воденог таласа Купе се тек очекује.

Из музеја на спомен - подручју Јасеновац склоњена је сва архивска грађа, а у Летованићу и Жажини ноћас су појачани насипи.

Шеф Штаба за одбрану од поплава, хрватски министар унутрашњих послова Ранко Остојић рекао је синоћ да је стање на поплављеним подручјима тешко, али да је ситуација под контролом и да је избјегнуто најгоре.

Хрватски премијер Зоран Милановић синоћ је посјетио Жажину, а претходно је био у Подравини, те у Дрњу изразио задовољство одбраном од поплаве.

"Исто тако и локална управа и они који планирају простор треба да воде рачуна о томе да се не може свугдје живјети и градити. И ту треба бити опрезан. Једно је када природа заиста надвлада и све преплави. Треба знати шта се, гдје и како смије градити", рекао је Милановић.

Он је додао да се не може очекивати да ће држава у овом случају, као у Гуњи и сусједним мјестима, надокнађивати штету.

"Оно што је направљено у Гуњи, Рајевом Селу и Рачиновцима и том дијелу Посавине, направљено је зато јер смо донијели такву политичку одлуку. Јер поновићу још једном - распао се насип. Ја то сматрам одговорношћу државе", рекао је Милановић.