latinica  ћирилица
17/09/2014 |  09:12 | Аутор: ТАНЈУГ

Посланик украјинског парламента бачен у контејнер за смеће

Три ултра - десничара зграбила су парламентарца Виталија Журавског, убацили га у контејнер за смеће и затворили поклопац на очиглед око 500 националиста који су протестовали код зграде Врховне раде у Кијеву, јавила је руска новинска агенција Итар Тасс.

Журавски из редова Партије региона, члан Украјинске академије политичких наука, бивши замјеник градоначелник Кијева и савјетник бившег предсједника Виктора Јануковича, мало прије тог инцидента, како преноси агенција, говорио је "узвишеним ријечима" о поштовању европских вриједности пошто је био познат као "штићеник европске Украјине".

Европски парламент већином гласова ратификовао је споразум о придруживању Украјине Европској унији, док су повезани видео-линком у исто вријеме и посланици украјинског парламента - Врховне раде, ратификовали исти документ.

У одвојеном инциденту, активисти радикалних партија Десни центар, Волија и АутоМајдан запалили су на стотине аутомобилских гума испред зграде украјинског парламента пријетећи да ће их све запалити у згради уколико Врховна рада буде оклијевала са доношењем закона о лустрацији.

"Ратификација Споразума о придруживању никада неће засјенити неопходност доношења закона о лустрацији. Донијели смо гуме овдје да покажемо парламентарцима да ћемо им показати шта је права лустрација, уколико они не гласају за закон о лустрацији", навео је један од активиста.

АФП додаје да је пријестоничка полиција за разбијање демонстрација испалила сузавац на демонстранте, а најмање један активиста националистичке групе Десни центар повријеђен је у краћем сукобу са полицијом.

Посланици су се сложили, послије неколико неуспјелих покушаја, да усвоје закон чији је циљ "чишћење" редова владиних званичника оптужених за корупцију или за везе са старим украјинским проруским режимом.

Активисти су палили гуме, блокирали саобраћај и бацали петарде све док није стигла вијест да је Закон о лустацији прошао у Врховној ради.

Закон о лустрацији захтијева посебан надзор кад је ријеч о овлашћеним лицима која врше државне или функције у локалној самоуправи, укључујући предсједника државе, предсједника парламента, премијера, замјеника премијера, шефа службе безбједности, централне банке, свих посланика, војних челника, судије и чланови Централне изборне комисије.

Исти закон примјењивао би се и на кандидате за такве функције, додаје Итар Тасс.