latinica  ћирилица
17/09/2014 |  08:09 | Аутор: ТАНЈУГ

Обама упозорио: Ебола измиче контроли

Амерички предсједник Барак Обама изјавио је данас да епидемија еболе у западноафричким земљама "измиче контроли" и позвао свјетску заједницу да брзо дјелује и заустави ширење болести прије него што се зарази "на стотине хиљада људи".
Ебола - Фото: АП
ЕболаФото: АП

Обама је, представљајући план за сузбијање еболе који предвиђа упућивање 3.000 војника у погођене регионе који би пружили медицинску и логистичку подршку локалном здравству, казао да свијет гледа у САД да се позабави питањем епидемије еболе и да Америка прихвата ту одговорност.

"Ово је тешка истина. У Западној Африци имамо епидемију еболе, какву досад нисмо видјели. То измиче контроли и погоршава се", рекао је Обама током посјете Центру за контролу и превенцију болести, у Атланти.
Како су пренеле агенције, Обама је позвао свјетску заједницу да помогне да се обузда ширење те болести.

"Данас је на хиљаде људи заражено у Западној Африци. Тај број би веома брзо могао да нарасте на десетине хиљада. Ако епидемија не би сада била заустављена, на стотине хиљада људи би могло да се зарази, што би за све нас имало далекосежне политичке, економске и безбједносне посљедице", упозорио је Обама.

Обама је навео да епидемија еболе није само пријетња за регионалну безбједност, већ и "потенцијална пријетња за свјетску безбједност, ако те земље и њихове економије пропадну, а људе ухвати паника".
Према његовим ријечима, веома су мале шансе да се епидемија прошири и на САД.

Међу мјерама које је Обама објавио су и изградња 17 здравствених центара, сваки са по 100 кревета и изолацијом, у Либерији.
Иницијатива САД предвиђа и обуку 500 здравствених радника недјељно, као и да се за више стотина хиљада домаћинстава обезбиједи прибор за прву помоћ, укључујући 50.000 комплета које ће Америчка агенција за међународни развој испоручити Либерији ове недјеље, навео је Би-Би-Си.

Америчка администрација је за сузбијање еболе већ одредила око 100 милиона долара, у виду заштитне опреме за здравствене раднике, храну и воду, као и за медицинска и хигијенска средства. Агенција АП је раније извијестила да се очекује да ће амерички стручњаци бити на терену за двије недјеље.

Ебола је до сада однела преко 2.400 људских живота, највише у Либерији, као и у сусједној Гвинеји и у Сијера Леонеу, гдје систем здравствене заштите није могао да се избори са епидемијом.