latinica  ћирилица
17/09/2014 |  07:59 | Аутор: ТАНЈУГ

Штрајк адвоката у Србији

Адвокати из цијеле Србије данас су обуставили рад и тако паралисали рад готово комплетног правосуђа.
Илустрација - Фото: илустрација
ИлустрацијаФото: илустрација

То значи да адвокати не долазе на суђења, истраге, саслушања у полицији или тужилаштву у случајевима гдје је по закону неопходно присуство браниоца, нити обављају друге правне послове, сем оних који су везани за рокове као што је писање жалби, или ванредних правних лијекова.

Београдски адвокати су због незадовољства новим пореским наметима за паушални порез прошле сриједе поново ступили у штрајк, а данас су им се, сходно одлуци Скупштине Адвокатске коморе Србије, придружили сви адвокати у Србији.

Адвокатура је незадовољна повећањем паушалних пореских намета, као и појединим одредбама Закона о јавном биљежништву.
Адвокати у главном граду штрајковали су из истих разлога 15 дана почетком љета због незадовољства повећањем пореских обавеза 18. јуна до 2. јула, а на три дана су им се придружили и адвокати из цијеле Србије.

Међутим, јуче су настављени разговори представника адвокатуре, министарстава финансија и правде у оквиру радне групе поводом рјешавања проблема паушалног опорезивања адвоката.
На састанку је договорено да адвокати већ данас доставе радној групи  писмени приједлог за рјешење њиховог проблема, а сљедећи састанак заказан је за понедјељак, 22. септембар.
Члан радне групе и предсједник Адвокатске коморе Београда Слободан Шошкић рекао је да се приједлог адвоката, који ће бити предложен у писаној форми, односи на измјену одредбе Закона о дохотку грађана и измјену Уредбе министарства финансија са ретроактвиним важењем - од почетка ове године.

Адвокати траже да порез плаћају по рјешењима за 2013. годину, јер онима који паушално плаћају намети су Уредбом министарства финансија вишеструко повећани.
Они траже да Министарства финансија стави ван снаге пореска рјешења којима су им намети ове године, како тврде, повећани за 40 одсто, а у неким случајевима и од 100 до 300 одсто.

Ова радна група коју чини шест чланова, два из Адвокатске коморе Србије, један из Адвокатске коморе Београда, а представника министарства финансија и један министарства правде, започела је свој рад средином јула, који је међутим био у прекиду због оставке министра финансија Лазара Крстића и људи из његовог кабинета.