latinica  ћирилица
16/09/2014 |  17:59 | Аутор: sportske.net

Великани који нису подигли трофеј Лиге шампиона

По многима највећи играч свих времена никада није освојио највриједнији пехар у клупском фудбалу.
 - Фото: ФОНЕТ
Фото: ФОНЕТ

И не само он, од ових мајстора који нису додирнули "Клемпавка" би могао да се направи застрашујући тим.

Дијего Армандо Марадона никада није био ни близу некадашњег Купа Шампиона. У његово вријеме играли су само прваци земаља. У Барселони није ни освојио титулу, а у Наполију је прекинуо доминацију великих клубова са сјевера и освојио двије шампионске титуле.

Ипак, то је било све, јер је са Партенопеима у Купу шампиона јер је 1987. налетио већ у првом колу на Реал из Мадрида и елиминисан је 3:1 у укупном скору. Друго учешће било је 1990. када је Звезда освојила. Наполитанци су елиминисали Ујпешт Дожу у првој рунди, да би стали у руском блату у Москви против Спартака.

У оба меча је било 0:0, Марадона је пао на пенале.

Ни вјероватно највећи голман свих времена, или макар у последњих четврт века, Ђанлуиђи Буфон нема Лигу шампиона. Бранио је за Јуве последњу деценију, прије тога за Парму, најближи је био на "Олд Трафорду", када је "Стара дама" на пенале изгубила 2003. против Милана.

У тој генерацији био је и Чех Павел Недвед. Он није ни играо финале, добио је други жути против Реала у претходној рунди, многи кажу да је то и одлучило на "Олд Трафорду".

Шта тек да каже Роналдо, Бразилац је дошао у Реал јурећи "Свети грал", али се његов долазак поклопио са падом "Галактикоса".

Празних шака у оном невјероватном финалу против Манчестер Јунајтеда је остао и Лотар Матеус који је тада могао да намирише трофеј. Са Интером је једном био првак, али није далеко стигао у Купу шампиона. Са Бајерном је освојио европске трофеје, али никада онај највриједнији.

Ни Ерик Кантона није сачекао златну годину "троструке круне Јунајтеда", пријке тога се повукао, а Златан Ибрахимовић је напустио Интер, годину дана пре него што је клуб освојио Европу и то баш преко његове Барселоне у полуфиналу. Раније у Јувентусу, касније у Милану и сада у Пари Сен Жермену, није био ни близу, никада није стигао до полуфинала.

Неки велики играчи, иконе својих клубова, попут Тотија и Батистуте нису имали никакву шансу са Ромом, односно Фиорентином, једноставно њихови клубови нису били довољно добри да се носе са највећим европским екипама.

Ни Мајкл Овен који има Златну лопту из 2001. није имао баш тајминг приликом одласка у Реал, а послије се није вратио у Ливерпул који је 2005. освојио титулу.

И велики Роберто Бађо је отишао из Јувентуса сезону пре него што је клуб освојио Лигу шампиона, од освајача "Златне лопте", ЛШ немају ни Фабио Канаваро, ни Жорж Веа који је био најбољи стријелац Лиге шампиона, али пехар није освојио.

Али опет, то свим овим људима не одузима од величине...