latinica  ћирилица
16/09/2014 |  14:32 | Аутор: СРНА

Радојичић-Митровић: Ентитетима вратити надлежност за процес тражења

Скупштина Организације породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила Републике Српске затражила је данас да се, због застоја у процесу тражења несталих Срба у БиХ, дјелимично или у потпуности врати процес тражења несталих на ентитетски ниво, рекао је предсједник ове организације Недељко Митровић.

"У прелазном периоду Центар за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица треба да преузме максималну улогу у сарадњи са Институтом за тражење несталих лица БиХ, Савјетом министара БиХ и другим институцијама које су укључене у процес тражења несталих", рекао је Митровић данас новинарима у Бањалуци, након сједнице Скупштине Републичке организације породица погинулих.

Скупштина Републичке организације породица погинулих усвојила је захтјев да буде формирана радна група која треба до краја септембра да утврди организационе и све друге формалне разлоге, да би се почело са идентификацијом 657 посмртних остатака на којим је извршена обдукција, а налазе се у три спомен-костурнице у Републици Српској.

Митровић је рекао да ће чланови радне групе бити министри правде и здравља, те директори Завода за судску медицину Републике Српске, Републичког центра за истраживање рата, ратног злочина и тражења несталих лица и Републичке организације породица погинулих.

"То значи да поступајући тужилац из Републике Српске може дати налог за њихову идентификацију. То ће бити важан помак у процесу тражења несталих Срба у БиХ, јер ће више од 300 породица из Српске коначано сазнати судбину најмилијих", навео је Митровић.

Он је подсјетио да су ови посмртни остаци ексхумирани прије почетка рада Института за нестала лица БиХ 2008. године.

Митровић је нагласио да је за породице погинулих из Српске неприхватљиво спор процес тражења несталих Срба у БиХ, јер је од почетка рада Института за нестала лица БиХ идентификовано свега 225 Срба.

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Игор Радојичић, који је присуствовао Скупштини Републичке организације породица погинулих, сматра да враћање процеса тражења несталих на ниво ентитета представља веома тешку и константну политичку борбу.

"Правно гледано, у магли каква постоји, јер никада није прописана процедура преношења, нити враћања надлежности, сви покушавају да улове. Вратити било шта представља веома мукотрпан посао", рекао је Радојичић.

Он је подсјетио да је Република Српска у протеклим годинама успјела да врати неке ситне надлежности, и то формирањем своје Комисије за сукоб интереса и преузимањем тог питања од Централне изборне комисије, као и дијела Изборног закона БиХ и уређивањем неких ствари у надлежности Српске.

"Предстоји у континуитету тешка правна и политичка борба за враћање крунских надлежности на ентитете у области правосуђа и процеса тражења несталих лица у БиХ", нагласио је Радојичић.

Скупштина Републичке организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила додијелила је предсједнику Народне скупштине Републике Српске Игору Радојичићу признање почасног члана ове организације.