latinica  ћирилица
16/09/2014 |  12:34 | Аутор: РТРС

Живот Срба у федералном Купресу

Неповољна клима на 1.200 метара надморске висине живот повратника на Купрешкој висоравни чини још суровијим. Прије рата Срби су овдје чинили 60 одсто од укупног становништва. Данас у федералној општини Купрес има око 150 српских повратника, док у самом граду живи свега 56 Срба. Срби повратници живе од пољопривреде и сточарства.

 У Маловану су пале прве гранате у прошлом рату. У стравичном нападу хрватских снага убијено је 57 српских цивила, а на стотине је одведено у логоре. Данас су овдје обновљене свега 22 куће. Људи све три нације раде заједно да би преживјели.

 Не осврћући се много на помоћ и однос општинске власти у Купресу, мјештани Малована сналазе се како знају и живе с комшијама најбоље што могу.

"Међуљудски односи су ипак добри и ми смо један од доказа. Од како смо се вратили, једни на друге нисмо гледали непријатељским погледом, него то је ипак она добра веза, а стара сарадња се наставила", каже повратник Илија Галић.

Данас начелник федералне општине Купрес не зна колико има Срба повратника у општини којом руководи, али зна да ни један Србин није запослен у општинским институцијама и да није обавезан да их запошљава по националном кључу.

"По том кључу у општинској администрацији имамо запослена два Бошњака, али српско становништво је збринуто кроз Општину Српски Купрес гдје је стопостотна запосленост Српског становништва", истиче Перица Ромић, начелник федералне општине Купрес.

За разлику од Купреса, у градској управи у Приједору је више од 20 запослених Бошњака повратника од чега су они и начелници неколико најважнијих одјељења. У приједорским школама је запослено око 40 просвјетних радника Бошњака, што је више од доброг примјера, када би други хтјели да га слиједе.