latinica  ћирилица
16/09/2014 |  12:22 | Аутор: СРНА

Голић: УНДП финансира пројекте у сливу Врбаса

Министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске Сребренка Голић и резидентни координатор УН у БиХ Јуриј Афанасијев данас су у Сарајеву разговарали о наставку сарадње на провођењу пројеката из области заштите животне средине и енергетске ефикасности у којима подршку пружа Развојни програм УН.

"Тренутно са УНДП-ом реализујемо један велики пројекат `Чист Врбас` у којем би све општине у сливу Врбаса у Републици Српској и Федерацији БиХ  биле обухваћене. Циљ пројекта јесте отварање одређених радних мјеста и омогућавање одрживог развоја становницима општина у сливу Врбаса", рекла је Голићева након састанка.

Према њеним ријечима, од почетка наредне године за општине у сливу Врбаса из средстава Глобалног фонда за заштиту животне средине обезбијеђено је више од пет милиона долара.

Голићева је подсјетила да је Република Српска, уз стручну помоћ УНДП-а, прошле године усвојила Стратегију нискокарбонског развоја.

"Ријеч је о свеобухватном документу који третира заштиту животне средине и енергетску ефикасност", прецизирала је Голићева.

Она је додала да је на данашњем састанку разговарано и о могућности сарадње у обнови објеката на поплављеним подручјима, али и прилагођавању објеката на другим подручјима савременим стандардима енергетске ефикасности.

"Овом приликом желим да захвалим УНДП-у и Европској комисији на санацији 55 објеката у Републици Српској, објеката из области здравства, школства, вртића, јавних установа, који сад имају и сертификате енергетске ефикасности, што је још боље у односу на класичну санацију", закључила је Голићева.

Афанасијев је прецизирао да УНДП након поплава ради на обнови 250 објеката широм БиХ, водећи при том рачуна о њиховој енергетској ефикасности.

"На подручјима која нису захваћена поплавама, такође, има много старијих објеката које треба обнављати на тај начин да буду енергетски ефикаснији, да троше мање енергије, да буду јефтинији за одржавање", рекао је Афанасијев, истичући да то за БиХ значи мању потрошњу угља и веће кориштење енергије из обновљивих извора.

Резидентни координатор УН у БиХ додао је да Република Српска и ФБиХ треба да раде на провођењу Стратегије нискокарбонског развоја, али и на енергетској ефикасности која доприноси смањењу потрошње енергије, а тиме и смањивању трошкова становништва за енергију.

Голићева је, након састанка са Афанасијевим, отворила радионицу "Међународне политике у области климатских промјена - могућности нискоемисионог развоја за БиХ".