latinica  ћирилица
16/09/2014 |  12:20 | Аутор: ТАНЈУГ

Сарајево пуно агресивних паса луталица

Агресивни и гладни пси "преплавили" су Сарајево чије су власти присиљене да предузму хитне мјере како би били спријечени све учесталији напади на људе и како би се зауставило неконтролисано повећање броја напуштених паса који лутају градским улицама, преносе данас локални медији.

 Само у протекле четири седмице забиљежен је низ напада чопора паса на људе у самом центру Сарајева и то често с тешким повредама.
  Напуштени пси обитавају и у парку уз зграду Предсједништва БиХ, пролазнике нападају без повода и "сију" страх и несигурност градским улицама.
  Посматрано на нивоу првих шест мјесеци ове године пси луталице напали су у Сарајеву и изгризли 468 људи што је, примјера ради, више од укупног броја напада паса забиљежених током 2010.
  Кантонална влада је у понедјељак донијела одлуку о хитном поновном активирању градске кафилерије која је укинута 2009. године, односно када је парламент БиХ донио Закон о заштити и добробити животиња којим су укинуте до тада уобичајене мјере контроле и уклањања паса из урбаних центара.
  Закон је, практично, забранио еутаназију напуштених паса, предвидјевши обавезу општина да за такве животиње граде азиле.
  Дио општина то је направио а други дио није јер нису имале новца, но и оне које су то урадиле суочиле су се с проблемом трајног збрињавања напуштених животиња пошто се испоставило да би требало да трајно остану у азилима, уколико се не појави неко ко би их удомио.
 Еутаназија паса остављена је, тек, као теоријска могућност и то искључиво у случају појаве болести попут бјеснила и уз строги надзор и сагласност ветеринара.
 Тачан број напуштених паса који лутају сарајевским улицама није могуће утврдити, а процјене се крећу од 11 до, чак, 20 хиљада.