latinica  ћирилица
16/09/2014 |  11:33 | Аутор: ТАНЈУГ

Кина шаље додатно медицинско особље у Сијера Леоне

Кина ће послати додатно медицинско особље у Сијера Леоне погођен вирусом еболе, тако да ће у тој западноафричкој држави бити укупно 174 кинеских здравствених радника, саопштиле су данас Уједињене нације.

Директорка Свјетске здравствене организације  Маргарет Чен, поздрављајући такву одлуку Кине, рекла је да ће се нови мобилни лабораторијски тим придружити кинеском медицинском особљу које је у Сијера Леонеу практично од почетка, пренијела је агенција АФП.
 То је "огроман подстицај, морални и оперативни", истакла је Чен, поздрављајући одлуку Кине о слању још 59 медицинских радника, поред 115 који су већ у Сијера Леонеу.
 У Сијера Леонеу је, засад, од вируса еболе умрло 500 људи, док је у западној Африци умрло до сада више од 2.400 људи.
 Чен је пре пар дана упутила апел међународној заједници да пружи помоћ у виду слања здравствених радника и медицинских потрепштина у најгоре погођене земље, Гвинеју, Сијера Леоне и Либерију.
 Истовремено са кинеском одлуком, данас треба и амерички председник Барак Обама да објави одлуку о повећању своје помоћи западноафричким земљама које се боре са епидемијом еболе.
 Вашингтон планира да пошаље 3.000 припадника војске у погођене регионе који би пружили медицинску и логистичку подршку локалном здравству.
 Међународна федерација Црвеног крста и Црвеног полумесеца отворила је свој први центар за третман еболе у Кенеми, дистрикту у Сијера Леонеу највише погођеним еболом.
 У том центру, који располаже са 60 соба за пацијенте, има 19 здравствених радника из иностранства и 80 домаћих радника.
 Ебола је вирусно обољење за које још не постоји прави лек или вакцина, али се за њима интензивно трага.
 Болест се преноси у контакту са телесном течношћу оболелог, укључујући и зној, што значи да је за оболевање довољно и само додирнути заражену особу.