latinica  ћирилица
16/09/2014 |  10:06 | Аутор: Агенције

"Исламска држава" без Дарвина, умјетности, историје

Нова школска година у Мосулу, граду под окупацијом екстремистичке војске организације "Исламска држава", треба да почне, а по новом програму ђаци неће имати предмете из области умјетности, историју, књижевност, нити ће изучавати хришћанство јер су ти предмети "трајно укинути".
 - Фото: ФОНЕТ
Фото: ФОНЕТ

"Исламска држава" прогласила је патриотске пјесме богохулним и наредила да се одређене слике изоставе из уџбеника.

Џихадисти који су освојили Мосул још 10. јуна, најавили су да школска година почиње 9. септембра, али ђаци углавном нису дошли у школе.

Лидер "Исламске државе" Абу Бакр ал-Багдади у јулу је, у првој поруци Мосулу, најавио своју визију "калифата" чији ће он бити вођа.

Та организација је недавно наметнула нови школски програм и у свом упоришту у Сирији, у граду Раки, избацујући филозофију и хемију, а усклађујући друге предмете са својом идеологијом.

У Мосулу су школама представљена нова правила, а огласи о томе су излијепљени у џамијама, на стубовима, у радњама.

У том прогласу објављују се "калифове добре вијести о успостављању 'Школе образовања Исламске државе', који жели да искоријени незнање, рашири вјерску науку и бори се против трулог наставног порограма".

Химне и патриотске пјесме су проглашене за "бласфемичне" и строго су забрањене. Забрањена је и Дарвинова теорија еволуције, иако се она ни раније није изучавала у школама у Ираку.

Министраство образовања Ирака навело је да нема никакав контакт са Мосулом и другим градовима који су под окупацијом исламиста, и да "не зна шта се тамо догађа".