latinica  ћирилица
16/09/2014 |  08:53 | Аутор: ТАНЈУГ

Независна Шкотска би могла у НATO?

Генерални секретар НATO каже да Шкотска, уколико се отцијепи, може да конкурише за чланство у НATO, док аналитичари сматрају да ће то бити тешко изводљиво.
Већина Шкота за независност - Фото: Getty Images
Већина Шкота за независностФото: Getty Images

Генерални секретар НATO Андерс Фог Расмусен изјавио је да Шкотска може да конкурише за чланство у NATO уколико се на предстојећем референдуму опредијели за независност, али да мора да испуни критеријуме, док аналитичари тврде да ће то бити тешко изводљиво.

"Не желим да се мијешам у шкотски референдум, али независна Шкотска морала би да прође кроз исту процедуру као и било која земља која жели да се учлани", рекао је Расмусен, учествујући на трибини Карнегијевог центра у Бриселу.

Он је подсјетио да се одлуке о пријему у НATO доносе консензусом и да било која од 28 чланица може да онемогући покушај Шкотске да се учлани.

Незванично, у НATO влада забринутост због посљедица које би отцјепљење Шкотске могло да има по Алијансу уколико већина Шкота у четвртак буде гласала за независност.

Владајући шкотски националисти су најавили да у независној Шкотској неће бити мјеста за британски нуклеарни арсенал, који је смјештен у великој поморској бази на шкотској обали, а измјештање ракета и подморничке базе би се и те како одразило на нуклеарни капацитет НATO.

Сем тога, шкотска гарда чини важан дио британске копнене војске, па би изласком Шкотске били умањени и британски конвенционални борбени капацитети.

"Нема шансе да генерални секретар, уз сву своју слаткорјечивост, убиједи 28 чланица, од којих неке имају сопствене проблеме са сепаратистима, да једногласно гласају за пријем државе која је обогаљила војску једне од најважнијих чланица", примјећује у јучерашњем уводнику лондонски "Фајненшел тајмс".

Расмусен је, међутим, на јучерашњем панелу у Бриселу рекао да у НATO није било расправе о посљедицама отцјепљења, као и да вјерује да ће Британија наставити да испуњава обавезе према НATO без обзира на исход референдума.