latinica  ћирилица
16/09/2014 |  07:50 | Аутор: РТРС

Званичници Српске настављају посјету Русији

Предсједник и премијер Српске, Милорад Додик и Жељка Цвијановић, настављају посјету Русији. Данас су на реду разговори о политичким питањима.

Јуче је са руководством "Гаспрома" постигнут велики договор. Српска ће гас куповати без посредника. Уговор о директној куповини гаса, без посредника, биће реализован путем предузећа "Гас Рес", што ће омогућити нижу цијену овог енергента.

Премијерка Жељка Цвијановић, изјавила је да ће споразум омогућити и повољније снабдијевање гасом Зворника и Фабрике глинице "Бирач", подручја Бијељине, као и рафинерија у Броду и Модричи.

У "Гаспрому" је договорено и потписивање Споразума двије владе-Републике Српске и Руске Федерације о изградњи "Јужног тока" у Републици Српској.

Додик: Пројекти у Српској биће снажно настављени

"Састанци у `Зарубежњефту` и `Гаспрому`су у функцији јачања увјерења да ће пројекти које заједнички раде ове двије компаније у Српској бити снажно настављени и да неће бити застоја било које врсте", изјавио је предсједник Републике Српске, Милорад Додик.

Он је истакао да је у "Зарубежњефту" делегација из Српске упозната са снажним опредјељењем да буде оспособљена производња, која одговара потребама тржишта у Рафинерији нафте у Броду и Рафинерији уља у Модричи, без обзира на неке раније спекулације.

Предсједник Републике Српске Милорада Додика и предсједница Владе Републике Српске Жељке Цвијановић са генералним директором компаније "Гаспром" Алексејем Милером