latinica  ћирилица
15/09/2014 |  13:02 | Аутор: sportal.rs

Почиње Лига шампиона уз неколико новина

Најквалитетније клупско фудбалско такмичење на свијету, европска Лига шампиона, почиње у уторак утакмицама првог кола прве, групне фазе такмичења.
Лига шампиона - Фото: илустрација
Лига шампионаФото: илустрација

Ово ће бити 60. такмичење у организацији Европске фудбалске уније, чији побједник ће понијети титулу европског првака, а 23. од када се зове Лига шампиона.

Финале ће се играти на Олимпијском стадиону у Берлину, а титулу брани Реал Мадрид, најтрофејнији клуб у такмичењу са 10 титула првака. Овосезонска Лига шампиона донијеће неколико новина.

Први пут од оснивања сви учесници морају да испуњавају правило о финансијском фер-плеју. Од ове сезоне сви жути и црвени картони се "бришу" послије четвртфинала, односно суспензије се неће преносити у полуфинале. Осим тога, од ове године користиће се спреј за обиљежавање мјеста извођења слободних удараца и даљине "живог зида".

У уторак и сриједу игра се свих 16 утакмица, по осам сваког дана.

Шампион Европе Реал Мадрид такмичење почиње у уторак мечом против швајцарског Базела.

Краљевски клуб је почео сезону веома лоше по својим стандардима. Изгубио је у Супер купу Шпаније од градског ривала и актуелног шампиона Атлетико Мадрида, а сезону је почео с побједом и два узастопна пораза. Лидер тима Кристијано Роналдо показао је у суботњем дербију против Атлетика (1:2) да се опоравио од повреде кољена, али су још неизвјесни наступи Самија Кедире, Данија Карвахала и Хамеса Родригеса. Упркос свему, Реал је апсолутни фаворит у дуелу с Базелом.

Мадриђани су на свом терену 10 пута играли против швајцарских тимова и примили само два гола за то време. Базел је лидер у првенству Швајцарске, са шест побједа из осам кола, али у Мадрид долазе послије првенственог пораза од 1:3 од Грасхоперса. Тим који ће у уторак играти у Мадриду никада није прошао даље од осмине финала Лиге шампиона.

Вјероватно најатрактивнији меч у уторак биће дуел старих знанаца Борусије из Дортмунда и лондонског Арсенала, којима је ово трећи пут да играју у групи у псљедње четири године. Први овосезонски сусрет, међутим, обиљежиће повријеђени играчи на обје стране. Њемачки тим неће моћи да рачуна на Матса Хумелса, Марка Ројса и Јакуба Блашичковског, а очекује се да ће за тим конкурисати опорављени Ћиро Имобиле и Пијер-Емерик Обамејанг.

Борусија је благи фаворит, иако је у процесу обнављања тима послије одласка Роберта Левандовског. Арсенал има проблема с повредама Матјеа Дебишија и Оливијеа Жируа, чији је наступ неизвјестан, а Тио Волкот је и даље далеко од првог тима.

"Тобџије" су такође промијениле тим током љета, а дебије за лондонски клуб у Лиги шампиона требало би да забиљеже Алексис Санчес и Дани Велбек.

Вицешампион Европе Атлетико Мадрид почиње Лигу шампиона у добром расположењу, послије побједе над Реалом у градском дербију протеклог викенда.

"Јорганџије" су много промијениле тим, али су наставиле да играју готово исто као прошле сезоне. Атлетико има проблема са повредом Кристијана Родригеса, док ће њихов први противник и домаћин, шампион Грчке Олимпијакос, вјероватно бити без Јаниса Манијатиса, који не игра већ двије недјеље због повреде чланка. Иако је Атлетико фаворит, Олимпијакос је код куће изразито доминантан у домаћем првенству, а био је и тежак противник у Лиги шампиона прошле сезоне.

Галатасарај у уторак почиње нови покушај да остави трага у Европи, а овог пута ће га водити цијењени италијански тренер Ћезаре Прандели, који је до сада био селектор Италије. Галата је првенство Турске почела промјенљиво, а побједу на старту Лиге шампиона није забиљежила у посљедње четири сезоне.

Андерлехт је тренутно водећи тим првенства Белгије, без пораза у првих седам кола, са расположеним стријелцем Александром Митровићем, репрезентативцем Србије.

У уторак и Јувентус против Малмеа почиње нови циклус у жељи да поврати европску славу. У сличној ситуацији је и Ливерпул, који дочекује бугарски Лудогорец, тим који је у квалификацијама елиминисао београдски Партизан.

У уторак се састају још и Бенфика-Зенит Санкт Петербург и Монако-Бајер Леверкузен.