latinica  ћирилица
15/09/2014 |  10:54 | Аутор: Независне

У иностранству мали број бирача из БиХ

Гласање у иностранству на општим изборима у Босни и Херцеговини одржаће се само у двије европске државе и укупно пет босанско-херцеговачких дипломатско-конзуларних представништава, јер је број пријављених бирача у дијаспори свега 200, потврђено је "Независним новинама" из дипломатских извора у Бечу - једној од пет локација за гласање у иностранству.

 Наиме, од 200 пријављених њих пола је особље амбасада и конзулата и чланова њихових породица тако да се долази до поражавајуће бројке о онима који ће директно у иностранству гласати на изборима 12. октобра.
 Према званичним подацима за изборе у БиХ укупно је регистровано 3.278.918 бирача, од тога за гласање у иностранству, путем поште или директно у ДКП-има  42.139 гласача, што значи да је свега 0,47 одсто грађана у дијаспори брига за изборе у БиХ.
 Извор "Независних" истиче да је ЦИК БиХ, након што је сазнао за ове бројке, у договору са Министарством спољних послова одлучио да отвори свега пет бирачких мјеста у иностранству.
 "Потрошене су велике паре за путовања широм свијета, дневнице, обуку, именовање бирачких одбора и накнаде, а онда је ЦИК на бази броја пријављених одлучио да се избори одрже само у Аустрији и Њемачкој, односно у амбасадама у Бечу и Берлину и три конзулата у Њемачкој", прецизира саговорник листа.
 За октобарске опште изборе у БиХ пријављено је  7.748 кандидата, 65 странака, 24 независна кандидата и 24 коалиције.
(Крај) љип/јпе