latinica  ћирилица
15/09/2014 |  10:52 | Аутор: СРНА

Водостај Саве у порасту

Водостаји ријека на подручју Градишке, Козарске Дубице, Костајнице и Новог Града и даље су изнад коте ванредне одбране од поплава, саопштено је из Републичке управе цивилне заштите.
Градишка - мост - Сава - Фото: РТРС
Градишка - мост - СаваФото: РТРС

На подручју Градишке водостај Саве измјерен јутрос у 9.00 часова износио је 752 центиметра, што је за 22 центиметра изнад коте ванредне одбране од полава.

У насељу Сењак испумпава се вода из подрумских просторија.

Ситуација у Приједору и Новом Граду је боља. Водостај Уне и Сане опада, па је у Приједору укинута ванредна ситуација. Вода се повлачи из заплављених објеката у приједорским насељима. Све надлежне службе су у приправности, поручио је командир дубичке полицијске станице Бојан Миланковић након састанка са министром унутрашњих послова Радиславом Јовичићем.

Јовичић, Елез и Зец обишли подручја угрожена поплавама

Стање на градском подручју општине Козарска Дубица је стабилно, али опасност може да представља раст водостаја Саве и у том случају реаговаће све надлежне службе које су у приправности, речено је на састанку министра унутрашњих послова Републике Српске Радислава Јовичића са командиром дубичке Полицијске станице Бојаном Миланковићем.
Министар Јовичић и директор Републичке управе Цивилне заштите Весељко Елез разговарали су данас у Козарској Дубици са Миланковићем о безбједносној ситуацији у подручјима угроженим поплавама.

Јовичић је након састанка обишао насељено мјесто Доња Градина, односно локацију ушћа ријеке Уне у Саву, а затим и мјесто Чуклинац, гдје су током јучерашњег дана екипе Цивилне заштите и мјештани радили на утврђивању унског насипа, потврђено је из Полицијске станице Козарска Дубица.

Локације угрожене поплавама у Козарској Дубици данас су обишли и директор Републичке управе Цивилне заштите Весељко Елез и савјетник премијера Републике Српске за ванредне ситуације генерал Момир Зец, који су током боравка у Козарској Дубици разговарали са начелником те општине Милом Злојутром.
Сви путни правци на подручју општине Козарска Дубица данас су проходни, а на магистралном правцу Козарска Дубица-Костајница у мјесту Шпиља, саобраћај се одвија једном коловозном траком.

Путна комуникација Козарска Дубица - Костајница у мјесту Шпиља, због изливања воде, проходна је само једном коловозном траком, а саобраћај регулише полиција.

На подручју Новог Града водостај Сане је у опадању у односу на јуче, док је водостај Уне и даље изнад коте редовне одбране од поплаве.

И даље су у прекиду локални путни правци Благај - Радомировац, Благај - Витасовци и путни правац Горњи Агићи - Кршље.

Стање на подручју Приједора постепено се нормализује, али одлука о проглашењу ванредних мјера заштите од поплава и даље остаје на снази док се не сагледа стање на терену.

У Броду и Шамцу ријека Сава и даље је у кориту.