latinica  ћирилица
15/09/2014 |  09:17 | Аутор: СРНА

СИПА: Поднесен извјештај против Марковића и Ћавара

Агенција за истраге и заштиту БиХ поднијела је Тужилаштву БиХ извјештај против тужиоца Мирослава Марковића и замјеника министра безбједности БиХ Младена Ћавара због сумње да су злоупотријебили положај или овлашћења.
Тужилаштво БиХ - Фото: архив
Тужилаштво БиХФото: архив

Извјештај против Марковића и Ћавара поднесен је због сумње да су починили продужено кривично дјело саизвршилаштво приликом поступања након покретања кривичног поступка против директора Сипе Горана Зупца.

Тужилаштво БиХ подигло је оптужницу против Зупца којом га терети да није правовремено реаговао приликом насилних демонстрација у Сарајеву када је запаљена зграда Предсједништва БиХ, када је је кренуо притисак да Зубац буде смијењен или суспендован, а незаконито му је забрањен приступ тајним информацијама.

У Сипи су потврдили да су Марковић и Ћавар пријављени због тога што су, прекорачивши границе службеног положаја или овлашћења, теже повриједили права другог и нанијели му штету.

"Првопријављени је прекорачио границе службеног положаја и изашао изван стварне надлежности у поступању, предузевши службену радњу која је у надлежности друге институције, односно њеног службеног лица. Тиме је извршио такозвану узурпацију, поступивши супротно одредбама Закона о кривичном поступку и Закона о Тужилаштву БиХ, односно супротно одредбама Правилника о унутрашњој организацији Тужилаштва БиХ", навела је портпарол Сипе Кристина Јозић.

Ћавар је пријављен да је прекршио Закон о заштити тајних података и Правилник о начину издавања и обнављања безбједносних дозвола за приступ тајним подацима предузевши мјере које су у надлежности друге институције и доносећи незаконито рјешење.

Његовим поступком, наступила је штетна посљедица и тешка повреда права Горана Зупца и нанесена је знатна штета за Сипу, чији је углед доведен у питање.