latinica  ћирилица
14/09/2014 |  11:35 | Аутор: СРНА

Водостаји у ФБиХ у опадању

Ситуација на поплављеним подручјима у Федерацији БиХ поправља се, стање се нормализује а водостај је у опадању, саопштено је из Оперативног центра Федералне управе Цивилне заштите.

У извјештају се наводи да је стање у поплављеним подручјима општине Цазин нешто боље у односу на јучерашње и да је водостај ријеке Мутнице и даље у опадању.

Из поплављених кућа вода се повлачи. Власници чисте и санирају штете како би се живот довео у нормално стање.

На подручју општине Сански Мост водостај ријеке Сане, након вишесатне стагнације у видном је опадању, притоке су се повукле у корита и нема појаве бујица и интензивнијих оборинских вода које су највећим дијелом угрожавале стамбене објекте и пољопривредно земљиште.

Појавиле су се подземне воде које су активне нарочито приликом опадања ријеке Сане и притока. Већи број стамбених објеката био је угрожен порастом водостаја ријека, те подземних и оборинских вода.

На подручју општине Босанска Крупа водостај ријеке Уне у благом је опадању и тренутно нема поплављених објеката, а слична ситуција је и на подручју општине Кључ, гдје је водостај Сане такође у опадању, наводи се у извјештају.

На подручју општина Бихаћ водостај ријеке Уне према јутрошњем мјерењу у 8.00 часова износи 114 центиметара, а критична тачка је 100 центиметара.

У посљедња 24 часа Територијална ватрогасна јединица Бихаћ имала је двије техничке интервенције на испумпавању воде из дворишта, стамбених и помоћних објеката.

На поплављеним подручјима општине Ливно у протекла 24 часа стање се нормализује стање и вода се повлачи у своје природне токове.

Још су видљиви трагови од водених бујица и поплава. Екипе комуналног подузећа и Цивилне заштите су и даље на терену и раде на санирању штете.

На подручју општине Зеница током јучерањег дана Ватрогасна јединица у два наврата испумпавала је воду на подвожњаку у мјесној заједници Немила, на путу за Ораховицу који је тренутно проходан за саобраћај.

На угроженим подручјима општина Зеница и Жепче настављају се радови на санацији путних комуникација.