latinica  ћирилица
12/09/2014 |  19:59 | Аутор: Б92

Израелски официри изјавили "приговор савјести"

Група резервиста најпрестижније израелске војне јединице- за обавјештајну дјелатност, одбила је послушност јер не желе да "учествују у неправди над Палестинцима".

"Ми, старјешине јединице '8200', резервисти, изјављујемо да одбијамо да учествујемо у акцијама против Палестинаца и не желимо да нас више користе за јачање израелске војне контроле над Палестинцима на окупираној територији", наводи се у писму 43 официра и војника упућеном израелском премијеру и Генералштабу војске.

"Више не можемо да мирне савјести служимо том систему ускраћујући права милионима људи", пише у писму у које је увид имала агенција АФП.

Писмо, упућено мање од три недјеље послије завршетка рата у Појасу Газе - пишу потписници - не односи се на тај сукоб, већ на укупну политику израелске власти и рада обавјештајаца у служби те политике, ради надгледања милиона Палестинаца, све до задирања у њихове приватне животе.

Војни дисиденти које у Изралеу називају "рефузникс", осудили су "политички прогон" уз њихово обавјештајно ангажовање, као и начин на који војни судови суде Палестинцима.

Потписници критикују то што милиони Палестинаца готово пола вијека живе под војном влашћу, кириткују и јеврејску колонизацију и "лицемјерје" политике безбједности.

Војска је негирала основаност свих тих оцјена и саопштила да "нема извјештаја о томе да је било случајева прекршаја наведених у том писму".

"Манифест четрдесет тројице" долази из јединице која, по природи ствари, ријетко излази из сенке. Јединица чија је ознака "8200" је елитна војна обавјештајна служба, специјализована за електронску одбрану и задужена за прискушкивање, а често сарађује са америчком Агенцијом за националну безбједност (НСА).

Један званичник службе безбједности је рекао за АФП да то што група обавјештајаца "пере свој прљав веш у јавности, а не у војсци", јесте "доказ да се ту ради о политичком активизму, а не о жељи да се промијени систем". По његовим ријечима, та 43 потписника чине мање од један одсто укупног броја резервног састава јединице "8200".

У Израелу гдје војска има проминентну улогу и гдје је јавност у великој мјери подржава због недавног рата у Гази, последњи значајан приговор савјести је био 2003, током друге палестинске побуне - "интифаде". Тада је двадесет седам пилота Ратног ваздухопловства одбило да спроведе операције ликвидације на палестинским територијама.