latinica  ћирилица
12/09/2014 |  17:50 | Аутор: ТАНЈУГ

Мозак класификује податке и током сна

Мозак је и даље активан док спавамо, тврде научници који су установили да су људи у стању да класификују ријечи и у сну.
мозак - Фото: илустрација
мозакФото: илустрација

Истраживачи су провели  тест над волонтерима док су били будни, а затим и док су спавали и открили да су тачно испуњавали задатак и када би већ дубоко утонули у сан.
 Мозак током сна може да обави комплексне задатке, посебно ако су они аутоматизовани, истиче се у студији објављеној у часопису Current Biology.
 Истраживачи су помоћу електроенцефалограма  биљежили мождану активност учесника док су, будни, притиском на одређено дугме сврставали изговорене ријечи под предмете или животиње.
 Пратећи траг одговора, истраживачи су били у могућности да повежу категорије ријечи са специфичним покретима у мозгу.
 Након што би заспали, учесници су наставили да сврставају ријечи и то су, како је њихова мождана активност показала, и даље чинили исправно, дајући тачне одговоре, мада нешто спорије него у будном стању.
 "Показали смо да мозак током сна може да буде далеко активнији него што се претпостављало", казао је Сид Куидер, са Високе нормалне школе у Паризу, преноси Би-Би-Си.
 "То објашњава нека свакодневна искуства као што је осетљивост на помен нашег имена или специфични звук будулника док спавамо, а да не реагујемо на неке друге исто тако бучне, али мање релевантне звуке", навео је он.
 Куидер је додао да су људи у стању да ријеше неку једноставну једначину док падају у сан и да затим, када су већ дубоко заспали, установе да ли је резутат тачан или погрешан.
 Мозак може да обавља сваки задатак подложан аутоматизацији. Међутим, задаци који не могу да се аутоматизују наш мозак "испушта" чим утонемо у сан, објаснио је Куидер.