latinica  ћирилица
12/09/2014 |  16:54 | Аутор: ТАНЈУГ

Јеврејске школе у Њемачкој под сталном контролом

Свих десет јеврејских школа и двадесет дјечјих вртића у Њемачкој налазе се под сталном полицијском контролом, пише данас таблиод "Билд" пред овонедјељни скуп испред Бранденбуршке капије у Берлину, под називом "Дигни глас - никада више мржња према Јеврејима" на коме ће учествовати и канцелар Ангела Меркел и предсједник државе Јоахим Гаук.

 "Они то раде из страха од антисемитистичких напада и према инструкцијама сигурносних служби немачких покрајина", пише таблиод наводећи да су свих десет школа и 20 дечјих вртића под перманентном полицијском заштитом. Лист указује да полиција нон-стоп чува и око 60 јеврејских објеката у Берлину - музеја и синагога.

Њемачки медији пишу о тужној јеврејској свакодневици у Њемачкој и наводе да је то сценариј који би их, 69 година послије нацизма, морао да постиди.

Указујући на нападе на Јевреје у Њемачкој, штампа подсјећа да је у августу 2012. године у Берлину нападнут рабин Данијел Алтер, док је шетао са својом седмогодишњом кћерком.
У октобру прошле године је у Лајпцигу једно јеврејско гробље освануло исписано симболима десних екстремиста, а исте те године је на другом гробљу у Бад Берлебургу на једном надгробном споменику било написано "Вјечна лажи живи даље", подсјећа таблиод "Билд", који пише да су се и синагоге налазиле на удару екстремиста, као и други јеврејски објекти на којима су десничари писали пароле, попут "Хајл Хитлер" и друге.

Штампа пише и о антисемитистичким нападима на интернету, кроз музику или у спорту.
"Сваке седмице широм Њемачке наши спортисти доживљавају пријетње, псовке или нападе.То почиње још код младих. Увреде, попут "вас је Хитлер заборавио да угуши у гасној комори" или "јеврејске свиње" чују наши спортисти веома често. Најчешће од публике....", изјавио је таблоиду "Билд" предсједник јеврејских спортских савеза Њемачке Алон Мејер.

Предсједник Централног Савјета њемачких Јевреја Дитер Грауман је овог љета у интервјуу за британски "Гардијан", како су пренијели њемачки медији, "драстичним ријечима" критиковао ситуацију у Њемачкој и рекао да је Јеврејима сада најгоре, од нацистичког времена.

"Ово је најгоре вријеме, од нацистичке ере", рекао је Грауман, повлачећи тако, оцјењују њемачки медији, опасно поређење.
"На улицама човјек може да чује реченице, попут "Јевреје би требало у гасну комору" или "Јевреје би требало спалити", а тако нешто овдје, у Њемачкој, није постојало од нацистичког времена", рекао је Грауман, преносе њемачки медији који пишу да је војна ескалација између Израела и Хамаса очито довела до распламсавања антијеврејских осјећања у Њемачкој, Француској и другим европским земљама.

"Свако ко тако нешто каже - не критикује политику Израела, то је чиста мржња према Јеврејима и ништа друго", рекао је Грауман поводом најновије ситуације у Њемачкој и реченица, које се, како је навео, могу чути на улицама.
"Зашто нема таласа солидарности са нама, Јеврејима, поводом таласа антисемитизма", упитао је Грауман у изјави дневнику "Рајнише пост" и од своје критике изузео цркве и политичку елиту.

Бројни њемачки политичари су овог љета апеловали против антисемитизма, међу којима су били и Гаук, који је позвао на више цивилне куражи.
Када је ријеч о њемачко-израелским односима, обиљеженим трагедијом Другог свјетског рата и злочинима фаштичке Њемачке над Јеврејима, многи њемачки политичари су посљедњих деценија интензивно радили на помирењу, унапређењу сарадње и подршци блискоисточном мировном процесу.

Међу оним њемачким политичарима који су заслужни за пријатељске и добре односе Њемачке и Израела, најчешће се наводи покојни њемачки предсједник Јоханес Рау, који је као први њемачки политичар на њемачком језику одржао говор у Кнесету.
Актуелни канцелар Меркел, такође, важи за пријатеља Израела и она је била први шеф њемачке владе, која је говорила у Кнесету, прије неколико година, поводом 60. годишњице оснивања Израела.