latinica  ћирилица
12/09/2014 |  15:55 | Аутор: СРНА

Уручена 174 рјешења за стамбено збрињавање борачких категорија

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Петар Ђокић уручио је данас у Добоју 174 рјешења о додјели бесповратних средстава за стамбено збрињавање породица погинулих бораца и ратних војних инвалида, чиме је овај пројекат завршен у том граду.

Ђокић је рекао да је у Добоју укупно подијељено 188 рјешења, те да је појединачан износ додијељених средства до 8.000 КМ, што укупно износи 1.325.849 КМ.

Он је навео да се у Добоју се данашњом пођелом рјешења окончава листа корисника који су обухваћени Програмом потпуног стамбеног збрињавања када је ријеч о неповратним новчаним средствима.

Према његовим ријечима, у Добоју, односно у Републици Српској до краја године биће завршен Програм потпуног стамбеног збрињавања породица погинулих бораца и ратних војних инвалида.

"Тренутно се у Добоју граде двије стамбене зграде са 42, односно 41 стамбеном јединицом, док се у наредном периоду очекује изградња зграде са 26 станова", рекао је Ђокић.

Он је напоменуо да су Влада и Министарство рада и борачко-инвалидске заштите испунили своју обавезу, коју су преузели према овој категорији становника, не само у Добоју, већ и у цијелој Српској.

Ђокић је подсјетио да је Влада Српске почела ове активности 2008. године одлуком да 5.606 породица буде стамбено збринуто.

Програм стамбеног збрињавања породица погинулих бораца и ратних војних инвалида у Српској, када је ријеч о изградњи стамбених јединица, Влада Републике Српске проводи заједно са општинама.

"Влада Српске и ресорно министарство сносе 80 одсто трошкова, а остатак у износу некада и до 25 одсто преузимају општине и градови", рекао је Ђокић.

Он је додао да је ово само још једна у низу јасних одлука Владе Српске којима се показује одговорност према овој категорији људи.

"На овај начин изражавамо захвалност за огромну жртву погинулих бораца и ратних војних инвалида за настанак и трајање Српске, иако не постоји материјална вриједност којом се може искупити људски живот или дио тијела дат за Републику", рекао је Ђокић.

Начелник градског Одјељења за борачку заштиту Борис Јеринић рекао је да су данас подијељена 174 рјешења о додјели неповратних средстава за стамбено збрињавање породица погинулих бораца Војске Републике Српске и ратних војних инвалида од прве до четврте категорије, а да је 14 рјешења подијељено раније.

Јеринић је навео да су извођачи радова ушли у посао како би завршили започете активности на изградњи преостале три ламеле, те да је добио увјеравања да ће то бити окончано до краја године.