latinica  ћирилица
12/09/2014 |  15:45 | Аутор: ТАНЈУГ

Њемачка неће учествовати у ударима на џихадисте

Њемачка влада неће учествовати у ваздушним ударима које су предложиле САД против џихадиста Исламске државе, рекла је данас портпарол њемачке канцеларке Ангеле Меркел, Кристијана Вирц.

"Стабилизација региона је од великог интереса за њемачку владу али могу да искључим учествовање у ваздушним нападима", рекла је Меркелова портпаролка, пренијела је агенција Ројтерс.
 Њемачка је данас саопштила да је забранила активности подршке Исламској држави, упозоривши да "терористичке" групе које оперишу у Ираку и Сирији представљају пријетњу и Европи, пренијела је агенција АФП.
 Министар унутрашњих послова Њемачке Томас де Мезијер рекао је да забрана обухвата регрутовање џихадуста, јавно излагање симбола и знакова Исламске државе и медијску пропаганду.
 "Њемачка је добро утврђена деморкатија, ту нема мјеста за терористичке организације које су против уставног поретка као и међународног разумијевања", рекао је њемачки министар унутрашњих послова.
 Де Мезијер је поново изразио забринутост због око 400 њемачких  држављана који су путовали у Ирак и Сирију да би се борили на страни џихадиста.
 "Морамо да спречимо радикалне исламисте да џихад донесу у наше градове", упозорио је Де Мезијер.
  Према процјени америчке Централно обавјештајне агенције, Исламска држава има између 20.000 и 31.500 бораца у Ираку и Сирији.
 Амерички предсједник Барак Обама објавио је нову стратегију Вашингтона против џихадиста Исламске државе, у коју су укључени и ваздушни удари на Сирију.