latinica  ћирилица
12/09/2014 |  15:28 | Аутор: ТАНЈУГ

Изложба посвећена Црњанском у Паризу

Репрезентативна изложба Народне библиотеке Србије посвећена великану српске и европске књижевности, Милошу Црњанском, под називом "Лутам, још, витак, са сребрним луком" гостоваће у Културном центру Србије у Паризу од 23.септембра до 16.октобра, најавила је национална библиотека.

Изложба  посвећена животу и стваралаштву Милоша Црњанског, једног од најзначајнијих српских књижевника 20. вијека, гостоваће у представништву културе Србије у иностранству у Културном центру Србије у Паризу, граду у коме је Црњански боравио у годинама након Првог свјетског рата.
 Дјела Црњанског позната су француској читалачкој публици, а ова изложба посетиоцима у Паризу омогућиће непосредан лични сусрет са заоставштином великог ствараоца. Изложба прати хронологију живота и мапу путовања Црњанског, са идејом да се прикаже и стваралачки период његовог боравка у Француској и из различитих углова освијетле сви елементи који су могли бити подстицај за настанак његових књижевних дјела, истакнуто је у најави НБС.
 Овом изложбом национална библиотека је прошле године прославила сто двадесету годишњицу од рођења Црњанског, аутора који је у књижевности деловао више од пет деценија и имао пресудног утицаја на њен развој од појаве авангарде пред крај Првог свјетског рата до периода успона позног модернизма и постмодернизма.
 Изложба представља све дијелове легата Милоша Црњанског који се чувају у националној библиотеци од 1979. године, а чине га рукописи (дјела, преписка и документи), фотографије, лична библиотека, предмети, слике и други илустративни материјал и предмети.