latinica  ћирилица
12/09/2014 |  15:19 | Аутор: СРНА

Монетарни систем - стабилан

Предсједник Републике Српске Милорад Додик оцијенио је данас да је Централна банка БиХ обезбиједила функционисање монетарног система који је био стабилан и отпоран на глобалну финансијску кризу.

"Многима је изгледало да ће то бити проблем. Код нас није било драматичних падова пословних банака, није било драматичних монетарних и фискалних проблема", рекао је Додик новинарима у Бањалуци, након што је са премијером Српске Жељком Цвијановић и српским чланом Предсједништва БиХ Небојшом Радмановићем обишао новоизграђени објекат Главне банке Републике Српске Централне банке БиХ.

Додик је изразио задовољство и упутио честитке на завршеном послу изградње овог објекта, који ће омогућити боље и сигурније функционисање цијелог система.

Он је навео да су изградњом тог објекта на добитку Српска, запослени који ту раде, као и Бањалука која је добила једну од урбанистички најљепших зграда у граду.

"Тај објекат, као и Административни центар Владе, па центар у којем ће бити смјештен `Телеком Српске`, говори да овај град добија нове садржаје у урбанистичком смислу", навео је Додик.

Гувернер Централне банке БиХ Кемал Козарић рекао је да је објекат изграђен по високим европским стандардима, да је је коштао 13,6 милиона КМ, да има око 6.500 метара квадратних корисне површине, те истакао да је све урађено транспарентно у складу са Законом о јавним набавкама.

"Захваљујем граду Бањалука који је у рекордном времену дао све потребне папире, Влади Српске која је провела процес експропријације и хвала свима који су учествовали да се изгради један овакав објекат", истакао је Козарић.

Он је напоменуо да је Централна банка БиХ институција која је задужена за монетарну политику и да је одлучила да обезбиједи исте услове на цјелокупном простору БиХ, јер је то "централна банка свих грађана".