latinica  ћирилица
12/09/2014 |  14:56 | Аутор: AFP

Оланд: Војна помоћ ирачким властима

Предсједник Француске поручио је ирачком премијеру Хаидару ал-Абадију, да је Париз вољан да појача војну подршку ирачким властима у борби против џихадиста.

Француски предсједник Франсоа Оланд је данас у Багдаду избјегао да одговори да ли ће учествовати у ваздушним нападима на исламисте у Ираку. Он је навео да је дошао да изрази спремност Француске да обезбиједи "још већу војну подршку Ираку".

На питање на који ће тачно начин Француска бити укључена у стране војне операције подршке ирачким властима и курдским снагама, Оланд није директно одговорио.

"Одлуке ћемо доносити у догледно вријеме. Тренутно немам никакве детаље да вам пренесем, укључујући и оне везане за носач авиона", поручио је Оланд.

Оланд је јутрос стигао у Ирак, у знак подршке новој влади. То је прва посјета неког шефа државе откад су џихадисти прије три мјесеца заузели велике дијелове те земље. Са њим су допутовали и француски министри одбране и спољних послова, Жан-Ив ле Дриан и Лоран Фабијус.

Оландов авион допремио је и 15 тона хуманитарне помоћи која ће данас бити подијељена у курдском граду Арбилу.

Париз се прије 10 година одлучно противио америчкој инвазији на Ирак, али сада сматра да је ситуација друкчија пошто би ваздушни удари били изведени на захтјев владе у Багдаду.

Француске дипломате кажу да су Оландова посјета и конференција у Паризу о Ираку први кораци у напорима да се ојача ирачка влада и ослабе екстремисти Исламске државе. Француска је међу првим европским земљама које су у августу почеле да наоружавају курдске власти на сјеверу Ирака како би могле да се супротставе Исламској држави.