latinica  ћирилица
12/09/2014 |  13:12 | Аутор: РТРС

Дјела артиста из Зворника у Београду и Новом Саду

Сликарска радионица "Палета" из Зворника завршила је овогодишње представљање свог града на 40 метара дугим осликаним платнима, одржаном у Београду и Новом Саду у оквиру манифестације "Дани Српске у Србији", рекао је оснивач и руководилац "Палете" Јово Лалић.
"Палета" из Зворника представила се у Београду у оквиру манифестације "Дани Српске у Србији". - Фото: СРНА
"Палета" из Зворника представила се у Београду у оквиру манифестације "Дани Српске у Србији".Фото: СРНА

У Кнез Михајловој улици у Београду и Змај Јовиној у Новом Саду било је постављено пет платна, која су настала током посљедњих пет манифестација "Зворничко љето", дужине од четири до 12 метара, рекао је Лалић. Четири члана "Палете", у оквиру штафелајског сликарства, сликали су зворничку градску капију, браву са звекира, стећак и зворничку лађу.

Радионица "Палета" на "Данима Српске у Србији" наступила је под слоганом "С артистима у сусрет туристима".

Говорећи о утисцима, Лалић је рекао да људи нису одмах схватили о чему је ријеч и питали су да ли су слике, које чак и у Кнез Михајловој улици изгледају велике, настале на асфaлту, па би се могло рећи да је "Палета" претеча такве врсте сликарства.

Према његовим ријечима, у Кнез Михајловој, гдје су на отовореном излагане скулптуре, слике, одржавани перформанси, чуло се да никада није виђена тако велика изложба, као што је "Палетина". На исти начин представљена су дјела и у Новом Саду, што је према његовој оцјени, био најоригиналнији начин да се представи Зворник у Србији.