latinica  ћирилица
12/09/2014 |  12:53 | Аутор: РТРС

Пале: У част Трифуновићевог пјесништва

Изузетан поетско – музички програм, велико интересовање публике и додјела награде која носи име великог пјесника, обиљежили су тродневну манифестацију "Дани Душка Трифуновића".

У сали Културног центра у Палама, у оквиру манифестације која се одржава по осми пут , уприличено је и вече поезије. 

Првог дана манифестације "Дани Душка Трифуновића", представили су се финалисти конкурса за најбољи литерарни рад о теми "Кад сам те први пут срео/срела", а младим пјесницима обратили су се Игор Коларов, Јово Чулић, Тоде Николетић, Татјана Пуповац, Власта Ценић, Слободан Станишић и Рајко Петров Ного, овогодишњи добитник награде "Душко Трифуновић", за афирмацију српске књижевности .

- Четврта по реду Награда "Душко Трифуновић" додијељена је књижевнику и успјешном српском ствараоцу који је дао допринос афирмацији српске књижевности и српске културе. Из године у годину, манифестација је на завидном нивоу од позива писаца, до конкурса, и писци кажу да је једна од најљепших на нашим просторима - рекла је Гордана Самарџија, директорица Културног центра у Палама.

Ова књижевна манифестација једна је од значајнијих у Палама, што потврђује и велики број познатих пјесника који се сваке године окупљају у част Душка Трифуновића.

- Фестивал "Дани Душка Трифуновића" постао је мјера фестивала, узор фестивала на нашим балканским просторима, како по учесницима, тако и по концепту самог програма, чинимо на ползу радости народа и узарја који нам долазе из свих крајева са нашег говорног подручја - нагласио је Тоде Николетић.

- Душко Трифуновић је симбол једне велике поезије, а поезија доживљава један вид трансформације... Када би млади били упућени у то колико познају лик и дјело Душка Трифуновића - рекао је Игор Коларов.

Програм "Вече за Сарајлије" који се сваке године организује у оквиру манифестације "Дани Душка Трифуновића", обиљежио је наступ младих умјетника који су интерпретирали неколико Душкових пјесама.