latinica  ћирилица
12/09/2014 |  10:52 | Аутор: СРНА

Филиповић: И даље се опструише тражење Срба

Организација породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Братунца подржава тражење и идентификацију свих несталих у БиХ, али осуђује селективан рад Тужилаштва и Института за нестала лица БиХ који годинама опструишу тражење педесетак несталих Срба из сребреничке и 19 из братуначке општине.
 - Фото: СРНА
Фото: СРНА

"Упркос сталном инсистирању породица и организација породица несталих из ове двије општине, ништа се не предузима да они буду пронађен и из Тужилаштва и Института нам одговарају да нема новца за тражење", рекла је предсједница ове организације Радојка Филиповић.

Она истиче да су све институције БиХ у служби бошњачке стране када је ријеч о тражењу несталих, што је недопустиво и за сваку је осуду.

"То није произвољна тврдња. То потврђују статистички подаци према којима су за непуних седам година од почетка рада Института за тражење несталих идентификовани посмртни остаци само 225 ексхумираних Срба, а у истом периоду пронађено је и ексхумирано више хиљада Бошњака", каже Филиповићева.

Према њеним ријечима, у костурницама у Бањалуци, Лукавици и Невесињу посмртни остаци више стотина ексхумираних Срба већ годинама чекају на ДНК идентификацију у Тузли, док се идентификација ексхумираних Бошњака обавља за само мјесец-два  - што говори какав је однос тих институција према српским жртвама и њиховим породицама.

По налогу Тужилаштва БиХ, експертски тим Института за тражење несталих, у сребреничком селу Јасенова почео је тражење посмртних остатака Бошњака страдалих у ратним сукобима прије 1995. године.