latinica  ћирилица
12/09/2014 |  08:52 | Аутор: Агенције

Од данас проширене санкције Русији

Нове санкције Европске уније Русији и званично су данас ступиле на снагу објављивањем у Службеном гласнику Уније.

На удару се налази пет руских банака и три државне нафтне компаније, којима ће одсад бити забрањен приступ европском тржишту новца, наведено је у саопштењу Савјета. Санкције обухватају забрану извоза оружја у Русију, као и тзв. технологије дуалне намјене, која се може користити и у цивилне и у војне сврхе, као и забрану извоза опреме за истраживање и експлоатацију нафте, што ће отежати Русији приступ новооткривеним налазиштима у арктичком појасу.

Водећи руски произвођачи нафте и оператери нафтовода - компаније Росњефт, Трансњефт и Гаспромњефт стављене су на европску "црну листу" и забрањено им је прикупљање и позајмљивање капитала на европским тржиштима. Санкције ће погодити и произвођаче машина Уралвагонзавод, произвођача хеликоптера Оборонпром и државну компанију за производњу авиона АУЦ. На удару је и пет руских банака у већинском државном власништву, а међу којима је и највећа руска банка Збербанка. На "црној листи" руских функционера којима је забрањено да путују у ЕУ су и 24 нова имена, тако да се она сад односи на укупно 119 особа.

Европским санкцијама, међутим, није погођен и руски гасни сектор, нити највећи светски произвођач гаса компанија Гаспром.

Након дуге дискусије о томе да ли ЕУ треба да остане при плану за увођење рестриктивних мјера, 28 држава чланица дало је своју сагласност. Ипак, предсједник Европског савјета Херман ван Ромпеј јуче је послао писмо лидерима ЕУ у којем се наводи да Унија треба да буде спремна на брзу реакцију ако Русија покаже напредак у рјешавању кризе.

Москва: ЕУ против мировног рјешења за Украјину

Министарство иностраних послова Русије саопштило је да је Европска унија, након што је усвојила нове санкције Москви, изгледа донијела одлуку да буде против мировног рјешења за кризу у Украјини.

Одредјујући нове санкције Москви, наводи МИП Русије, Европска унија је у ствари направила свој избор, а то је да буде против мирног р,ешења унутрашње украјинске кризе, наводи министарство, и додаје, да је Москва очекивала подршку за мирно р,ешење кризе од свих одговорних снага у Европи.

"Брисел и шефови држава ЕУ, треба да дају јасан одговор грађанима ЕУ зашто су они предмет ризика од конфротације, економске стагнације и губитка посла", каже се у саопштењу.

Москва је најавила да ће одмах реаговати на увођење нових санкција. Русија је недавно забранила увоз хране из западних земаља. Премијер Медведев је најавио затварање ваздушног простора за европске авио-компаније. На западне санкције Русија би могла одговорити и увођењем ограничења на увоз половних аутомобила.