latinica  ћирилица
12/09/2014 |  08:10 | Аутор: Агенције

Додик: Нетачне тврдње Вебера

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да ништа од онога што је рекао Бодо Вебер из берлинског Савјета за политику демократизације није тачно и истакао да Република Српска жели да ојача властиту аутономију.

"Тај господин би требало да престане са лажима", рекао је Додик, коментаришући тврдње Вебера да је предсједник Српске "намјеравао да уз руску подршку, током анексије Крима, крене у отцјепљење Републике Српске, али да га је у томе спријечио премијер Србије Александар Вучић".

"Република Српска наравно да има свој концепт и она ће сходно процјени коју имамо кренути у том смјеру. Али, наш примарни циљ јесте да појачамо аутономију Српске и то је чиста прича", изјавио је Додик за "Данас".

Он је оцијенио да је све то дио хистерије која се на Западу прави око Русије и Крима, а заборавља се да је Крим сасвим легитимно провео референдум и касније донио одлуку о приступању Русији.

"Верујем да је господин Вебер информисан, али је овога пута промашио све, јер је све што је рекао спин и подвала", рекао је Додик и истакао да приче о отцјепљењу нису тачне, али је тачно да је увијек имао добру сарадњу са Русијом.

Додик је потврдио да идуће недјеље путује у Москву да би ојачао сарадњу са Русијом. Предсједник Српске негира и Веберове тврдње да га је у намјери да крене у отцјепљење Српске спријечио Вучић.

"То питање у нашим разговорима није било на дневном реду, иако је статус Републике Српске стална тема", истакао је Додик.

Вебер, један од аутора студије "Западни Балкан и украјинска криза - промијењена игра за политику ЕУ и САД", истакао је за Радио "Слободна Европа" да су он и његов колега Курт Басојнер током израде студије случајно наишли на информацију да је Додик намјеравао да крене у отцјепљење Српске и да је за ту намјеру "знао цијели западни дипломатски кор".