latinica  ћирилица
12/09/2014 |  08:08 | Аутор: РТРС

Костајница: Вода није ушла у куће

Штаб за ванредне ситуације општине Костајница констатовао је да синоћње изливање рјечица Тавија и Бубњарице није причинило већу штету на стамбеним и привредним објектима.

Након ноћашњих обилних падавина у Козарској Дубици, за сада нема опасности од изливања ријеке Уне, изјавио је шеф општинског Одсјека цивилне заштите Ђуро Трубарац.

"Забиљежен је нагли пораст нивоа рјечица Мљечаница и Кнежица које су се дјелимично излиле, али нису прекинуте путне комуникације. Кнежица се повлачи, а исто се очекује и са Мљечаницом за неколико часова", рекао је Трубарац.

Он је навео да су у Кнежици бујичне воде заплавиле неколико домаћинастава.

"Забиљежен је и нагли раст нивоа Уне, у просјеку 10 центиметара на сат, а водостај тренутно износи 350 центиметара и не постоји опасност од изливања. Очекујемо и даљи раст, али вјероватно мањег интензитета", рекао је Трубарац.

Он је додао да су прогнозе да ће доћи до опадања водостаја бујичних вода, ако не буде интензивнијих падавина.

Начелник општине Костајница Драго Бундало рекао је да су поплављени дијелови градских улица, те дворишта и помоћни објекти уз ове бујичне потоке.

"Вода није продрла у стамбене објекте, а краткотрајно је у прекиду био саобраћај на дијелу магистралног пута Костајница - Козарска Дубица, као и на регионалном путу Костајница - Приједор на улазу у насеље Тавија", навео је Бундало.

Он је оцијенио да су радови на проширењу водотока, које су извршили припадници Оружаних снага БиХ, спријечили озбиљније угрожавање стамбених и привредних објеката.

Водостај Сане у Приједору има тенденцију раста јер киша непрекидно пада 12 часова на сливном подручју ове ријеке, саопштено је из Управе Цивилне заштите Републике Српске. У току ноћи, због интензивних падавина, дошло је до наглог раста и изливања ријека и потока - Милошевица, Пухарска, Зуковац и Гашница и других, које су заплавиле стамбене објекте у мјестима Врбице, Тополик, Пухарска, Чејреци, Рашковац и Урије. Јутрос се вода примјетно повукла, а тренутно су заплављени подруми у овим насељима.

На подручју Новог Града је отказана настава у школама због излијевања воде на саобраћајнице. Због излијевања Јапре, ни данас се неће одвијати настава у ОШ "Бранко Ћопић" у Доњим Агићима код Новог Града, а прекинут је и саобраћај на регионалном путу Благај – Будимић Јапра. Бујичне воде у Црној Ријеци код Новог Града поплавиле су шест стамбених и два помоћна објекта. У Улици ослобођења у приградском насељу Видорија заплављено је двадесетак кућа. Бујица је синоћ створила проблем и у насељима Туњица и Рога, гдје су набујали потоци поплавили путеве.

Грађани су имали бурну ноћ. Поплављене су поједине куће и неколико становника је евакуисано, изјавио је Весељко Елез из Цивилне заштите Републике Српске.

Метеоролози за данас најављују нове падавине, посебно у истичној Херцеговини, за коју је издато црвено упозорење.