latinica  ћирилица
12/09/2014 |  07:46 | Аутор: Б92

Седорф се залаже за више црнаца на функцијама

Човјек који је са три различита клуба освајао Лигу шампиона, Кларенс Седорф рекао је да је тужан што у фудбалу ради јако мали број црних тренера.
Фудбалер - Фото: илустрација
ФудбалерФото: илустрација

УЕФА је покренула нови пројекат "Капетан промјена" који има за циљ да повећа етничку различитост на руководећим позицијама, а улога амбасадора повјерена је Кристијану Карембеу.

"Тужно је видјети да само неколико црних тренера ради у фудбалу. Колико се црнаца повукло у посљедњих неколико година, а колико њих је отишло у тренерске воде?", упитао је Седорф.

"Тачно је да не бисмо смјели да посматрамо било кога због боје његове коже, али, нажалост, то је данас реалан аспект. Многе колеге имале су за приједлог нека драстична рјешења, али то није оно што нам треба, није дугорочно", додао је Седорф.

Предсједник УЕФА Мишел Платини рекао је да се разлике тог типа све мање виде у спорту, али да се не смије стати са ангажовањем на том пољу, како би се свијест о томе додатно подигла и како би сви били упућени у проблем.

Легендарни Холанђанин, који је једини играч у историји игре са три трофеја Лиге шампиона са различитим тимовима (Ајакс, Реал, Милан), истакао је да је охрабрен чињеницом да се све чешће аплаудира противничким играчима, као и руковање и фер-плеј понашање ривала на терену и ван њега.

"Чини ми се да је Фиорентина то прва почела да практикује у Италији, али ми није јасно зашто се таква идеја није проширила. Мислим да тако нешто мора да буде обавезно, као у рагбију, јер то доста утиче на цјелокупну психологију и приступ игри", јасан је Кларенс. "Са другачијим протоколом лакше бисмо прихватили и суочили се са неуспјехом и поразом. Та три минута морате провести у руковању и разговору са противником, јер се утакмица завршила".

"Тако нешто могло би се сматрати културалном еволуцијом и едукацијом оних који гледају".

Прослављени играч са Суринама завршио је почетком прошле сезоне сјајну каријеру. Посљедњи клуб у каријери био му је бразилски Ботафого, прије него што је сјео на клупу Милана на којој није имао превише успјеха.