latinica  ћирилица
11/09/2014 |  21:25 | Аутор: Агенције

Француска: Хапшење због регрутовања џихадиста

Човјек за кога се сумња да је регрутовао младе исламске екстремисте за грађански рат у Сирији, ухапсиле француске власти. Министарство унутрашњих послова наводи да је реч о "посебно опасном појединцу".

Мурад Фарес (30) ухапшен је синоћ на париском аеродрому Шарл де Гол, скоро мјесец дана пошто је притворен у Турској, која се сматра транзитном земљом за људе који желе да се придруже џихадистима у Сирији.

Фарес, који је из алпског региона на истоку Француске, у Сирију је отишао у јулу 2013. године, саопшило је Министарство унутрашњих послова.

У саопштењу се наводи да је прво имао везе с претечом Исламске државе, која се сматра најбруталнијом међу екстремистичким групама у Сирији, а потом са Фронтом Ел Нусра који је близак Ал Каидом.

Француске обавјештајне службе дуго су сумњале да је Фарес међу људима који су наводили младе да се придруже џихаду у Сирији, а значајну улогу је имао у Тулузу и Стразбуру.

Француска, која с пет милиона муслимана има највећу муслиманску популацију у Западној Европи, посебно је угрожена особама који се враћају из џихада. Власти процјењују да је око 900 људи из Француске учествовало у џихаду у Сирији и страхују да су ти људи стекли вјештине за теористичке нападе и у домовини.