latinica  ћирилица
11/09/2014 |  12:47 | Аутор: РТРС

Кренула друга рафтинг регата Бањалука- Београд

Друга рафтинг регата Бањалука - Београд на половином путу дугом 505 километара кренула је данас из Бањалуке, а у Београд би требало да стигне 28. септембра.
Регата "Бањалука-Београд" - Фото: СРНА
Регата "Бањалука-Београд"Фото: СРНА

Регатом се Српска промовише у амбијенту који наглашава све њене природне љепоте и вриједности, рекла је министарка трговине и туризма Српске Маида Ибришагић-Хрстић, и истакла, да је Бањалука позната као туристичка дестинација у којој је ријека Врбас њен симбол..

Она је додала да путовање које је данас започело, атрајаће наредних 18 дана, треба посматрати као спону између два града, двије државе, многобројне учеснике и љубав према спорту, води и природи.

Градоначелник Бањалуке Слободан Гаврановић рекао је да регата постаје традиција, истичући да је ријеч о манифестацији добре воље и људи који се баве спортом, како би повезали градове, народе и државе.

Он је напоменуо да је ова манифестација уједно афирмација темеља, поруке и смисла споразума о специјалним паралелним везама Српске и Србије.

"Смисао јесте да је народ повезан разноразним каналима, могућностима, а једна од тих могућности су и ријеке", рекао је Гаврановић и додао да ће рафтери проћи кроз десетак градова, од Бањалуке до Београда.

Директор Туристичке организације града Бањалука Остоја Барашин рекао је да регата представља дио активности којима се настоји продубити сарадња између Српске и Србије, дефинисана споразумом о специјалним паралелним везама.

У овогодишњој регати учествује девет чамаца. Регата ће бити одржана на ријекама Врбас и Сава, а након отварања у Бањалуци, учесници регате проћи ће кроз Лакташе, Србац, Брод, Шамац, Орашје, Брчко, Бијељину, Сремску Митровицу, Шабац, Обреновац, да би дошли до крајњег циља,  Београда.

Почетку регате присуствовали су министарка породице, омладине и спорта Српске Нада Тешановић и министар за економске односе и регионалну сарадњу Игор Видовић.