latinica  ћирилица
11/09/2014 |  11:25 | Аутор: Агенције

Кина опрезна поводом Обаминог позива

Кина је опрезно реаговала на позив предсједника САД Барака Обаме на формирање шире коалиције у борби против терористичке Исламске државе у Ираку и Сирији.

Пекинг је оцијенио да свијет треба да се бори против тероризма, али да се мора поштовати суверенитет држава. Реаговање Пекинга је услиједило након што је Обама синоћ рекао да је први пут одобрио ваздушне ударе у Сирији, као и додатне нападе у Ираку у оквиру кампање против Исламске државе.

Из Министарства спољних послова Кине је саопштено да се свијет суочава са терористичком пријетњом и да је то "нови изазов" за међународну сарадњу. Наглашено је, да се Кина противи свим облицима тероризма и да подржава став да међународна заједница мора да сарађује у борби против тероризма, укључујући подршку напорима релевантних земаља да одрже домаћу безбједност и стабилност.

Међутим, истовремено је наглашено да се у борби против тероризма треба поштовати међународно право и суверенитет, независност и територијални интегритет релевантних земаља.

Пекинг је и раније изражавао забринутост поводом пораста насиља у Ираку и напредовања Исламске државе, али и противљење спољној војној интервенцији у Сирији.